Συλλαλητήριο, το Σάββατο 5 Μαϊου, για την άρση των περιορισμών στην χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης

25-04-2018

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μαζί με ασθενείς οι οποίοι αναμένουν να καταστεί δυνατή στην πράξη η νόμιμη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, διοργανώνουν το επόμενο Σάββατο 5 Μαϊου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, πανελλαδικό συλλαλητήριο, στο πλαίσιο σχετικής διεθνούς κινητοποίησης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις – διοργανωτές του συλλαλητηρίου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Έγινε ένα βήμα αλλά…

Οι συλλήψεις ασθενών και απλών χρηστών κάνναβης συνεχίζονται και έχουν επεκταθεί και στους νόμιμους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και σε επιχειρηματίες που εμπορεύονται προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης.

Η Κάνναβη, οι ασθενείς και οι καταναλωτές της βρίσκονται σε ομηρία. Παρά τον πρόσφατο νόμο για τα φαρμακευτικά προϊόντα Κάνναβης, δεν έχει έρθει καμία ουσιαστική αλλαγή είτε στο άμεσο δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν το φυσικό φάρμακο Κάνναβη σε όποια μορφή το επιθυμούν, αλλά ούτε και στο δικαίωμα των ενήλικων πολιτών αυτής της χώρας να κατέχουν και να χρησιμοποιούν υπεύθυνα την Κάνναβη.

Η χρήση και κατοχή Κάνναβης, όπως και η οικιακή καλλιέργεια για προσωπική χρήση εξακολουθούν να είναι παράνομες και να θεωρούνται πλημμέλημα κατά το νόμο. Η καινούργια νομοθεσία δεν αποποινικοποιεί την χρήση και κατοχή Κάνναβης από τον ασθενή/ χρήστη, θέτει σε ομηρία τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και τον εμπορικό κόσμο, νομιμοποιεί το φάρμακο που παρασκευάζεται από το φυτό χωρίς να νομιμοποιεί το ίδιο το φυτό.

Η νέα νομοθεσία δεν παρέχει ισότιμη προσβασιμότητα στην Κάνναβη σε όλους τους ασθενείς, δεν προβλέπει την συνταγογράφηση και την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφορά μόνο φαρμακευτικά σκευάσματα και όχι το φυτό στην φυσική του μορφή, ενώ καλύπτεται από έναν βαρύ μανδύα κρατικού προστατευτισμού.

Σε όλο τον κόσμο η άγνοια, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση δίνουν την θέση τους στην επιστημονική γνώση, την υπευθυνότητα και την επιχειρηματικότητα. Η Κάνναβη προκαλεί λιγότερη βλάβη και εξάρτηση από τα νόμιμα αλκοόλ και καπνό, ενώ έχει πολλαπλή θεραπευτική δράση. Η χρήση και η κατοχή της αποποινικοποιείται, η αυτοκαλλιέργεια ρυθμίζεται, επιτρέπονται μικρής κλίμακας καλλιέργειες για συλλόγους, ενώ οι ασθενείς λαμβάνουν το φυσικό φάρμακο κάνναβη σε όποια μορφή και με όποιο τρόπο και μέσο το επιθυμούν”.