Τι έλεγε το 2014 ο Μάκης Βορίδης για το ενδεχόμενο να κλείσουν μικρά νοσοκομεία του ΕΣΥ, λόγω ΕΣΑΝ Α.Ε.!

03-05-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Η επίσημη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου, την οποία είχε παραχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, δεν αφήνει περιθώρια για ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η θέση σε λειτουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε., με… διαφορετικό όνομα αυτή τη φορά, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στον χώρο της Υγείας στη χώρα μας και εκείνο το οποίο απομένει είναι μόνο να δούμε πόσο μακριά έχει αποφασίσει να φθάσει η παρούσα κυβέρνηση…

“Κος BOΡΙΔΗΣ:

Είναι πάρα πολύ απλό. Τα Κρέστενα [σ.σ.: εννοεί το νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κρεστένων] τα πληρώνουμε σήμερα; Αύριο λοιπόν θα πούμε, επειδή τώρα τι έχετε στα Κρέστενα εσείς; Έχετε απλώς έναν προϋπολογισμό Χ των Κρεστένων. Μπορεί να ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα, μπορεί και όχι. Γιατί; Γιατί σήμερα δεν έχετε επαρκή κοστολογικό μηχανισμό. Αύριο θα ξέρετε τι ακριβώς πληρώνετε και θα έχετε τη δυνατότητα με οργανωμένο και σοβαρό τρόπο να κάνετε την όποια κοινωνική πολιτική.

Αύριο το πρωί, λέμε αν, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην εξουσία. Θα μπορεί, έχοντας έναν οργανωμένο κοστολογικό μηχανισμό να πει εγώ επιλέγω να διατηρήσω ένα, δύο, τρία, πέντε, εφτά, δεκαπέντε νοσοκομεία γιατί τα πιστεύω, γιατί μου αρέσουν και θέλω να ανοίξω…

Ναι, μια άλλη κυβέρνηση…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:

Η άλλη κυβέρνηση θα το κάνει;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Αν θα τα διατηρήσει; Μα δεν της φταίει η ΕΣΑΝ τότε, της φταίει η επιλογή της.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:

Θα τα διατηρήσει;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Πού να ξέρω τι θα κάνει η κυβέρνηση που θα βγει αύριο;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:

Είναι ανοιχτό το θέμα, κύριε υπουργέ.

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Βεβαίως και είναι. Τώρα μου λέτε κάτι άλλο ως πονηρά σκεπτόμενος. Τι μου λέτε; Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος έχοντας ακριβή κοστολογικά στοιχεία να μου βγουν δεδομένα τα οποία στην πραγματικότητα δεν θα θέλω να επωμιστώ το κόστος της επιλογής τους, γι’ αυτό να μην έχω κοστολογικά στοιχεία. Ε, όχι.”.

 

 

Ο “αιματηρός” γερμανικός τρόπος χρηματοδότησης του ΕΣΥ…

 

Τα περίπου 900 γερμανικά θεραπευτικά πρωτόκολλα (γερμανικά DRG’s), δηλαδή το σύστημα των γερμανικών κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) για τη δημόσια χρηματοδότηση των νοσοκομείων βάσει των διαγνώσεων, αναμένονται πλέον να εισαχθούν σταδιακά στο ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας, υπό την, ασαφή πάντως, επίβλεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το πολύ σοβαρό πρόβλημα εδώ είναι το γεγονός ότι στα λεγόμενα «αιματηρά εξιτήρια», δηλαδή στη μαζική χορήγηση εξιτηρίων από τα νοσοκομεία πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία ακόμη και χειρουργικών ασθενών με… ανοιχτές πληγές, αλλά και στον απάνθρωπο ανταγωνισμό μεταξύ «επικερδών» ασθενών και εκείνων οι οποίοι αποτελούν… χασούρα για τα νοσοκομεία, έχει οδηγήσει στην ίδια τη Γερμανία η εφαρμογή των DRG’s…

Πρόκειται για μια δημόσια συζήτηση η οποία καλά κρατεί στη Γερμανία, αλλά ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εκείνος ο οποίος διαβεβαίωνε ότι η χώρα μας θα αποφύγει τα προβλήματα, τα οποία παρατηρούνται στη Γερμανία, καθώς το σύνολο της διαδικασίας της εφαρμογής των γερμανικών DRG’s στο ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας θα εποπτεύει και θα υποστηρίζει διορθωτικά ο ΠΟΥ…

 

ΣΥΡΙΖΑ (… το 2014): Θα καταργήσουμε την ΕΣΑΝ Α.Ε.!

 

Σε «αιματηρά εξιτήρια» θα οδηγήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ βάσει των διαγνώσεων και τη δημιουργία της εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα παρακολουθεί και θα εφαρμόζει το νέο σύστημα, τόνιζε σε ανακοίνωσή του, τον Αύγουστο του 2014, το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωνε τα εξής:

«Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά στη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας »Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων« ανατρέπει το πεδίο χρηματοδότησης και λειτουργίας των νοσοκομείων και επιβεβαιώνει τους φόβους και τις προβλέψεις μας για περαιτέρω υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Οι αλλαγές που επέρχονται στην τιμολόγηση ιατρικών πράξεων, στην αξιολόγηση νοσοκομείων και γιατρών, στη διαχείριση πληροφοριών, στην κατανομή της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, θα λειτουργήσουν προσχηματικά για τη συρρίκνωση – κατάργηση επιπλέον νοσηλευτικών μονάδων. Φορέας υλοποίησης των παραπάνω δεν θα είναι το υπουργείο Υγείας, αλλά μια ανώνυμη εταιρεία με μετόχους, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα που θα διαχειρίζονται απόρρητα στοιχεία νοσοκομείων και ασθενών! Πρόκειται ουσιαστικά για τη θέσπιση του ακραίου νεοφιλελεύθερου γερμανικού μοντέλου υγείας το οποίο με τη λογιστική αντιμετώπιση των ασθενών έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, και στα λεγόμενα «αιματηρά εξιτήρια», ως αποτέλεσμα της «αναγκαστικής» σύντομης νοσηλείας για τη μείωση του κόστους. Με το σχέδιο νόμου η μνημονιακή κυβέρνηση βάζει άλλον ένα λίθο στην κατάλυση της δημόσιας υγείας και προκρίνει την ανακατανομή των πόρων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, σε βάρος του δημόσιου. Οι μνημονιακές πολιτικές ντροπής που επιβάλλονται μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στις δομές υγείας καθιστούν απαράδεκτη την ύπαρξη τέτοιων Ανώνυμων Εταιρειών, τις οποίες θα καταργήσουμε!»…