Νέα “φιλολογία” για την… επιστροφή των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία! – Ουδείς σκέφτεται τον ΕΟΠΥΥ…

Φάρμακα
10-05-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σειρά δημοσιευμάτων και σχετική “φιλολογία” για την… ανάγκη τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) να πάψουν να χορηγούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας και τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά να… επιστρέψουν στην αποκλειστική διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, είδαν από το πρωί της Πέμπτης 10 Μαϊου το φως της δημοσιότητας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται δηλώσεις μεμονωμένων συνδικαλιστών φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκαρίων.

Η αποκλειστική διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας θα “εξαφάνιζε” την αισθητά μειωμένη νοσοκομειακή τιμή τους, ενώ επί της αισθητά αυξημένης λιανικής τιμής τους θα επροστίθετο ο αναλογών ΦΠΑ, καθώς και το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς, ποσοστό το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και το… 15%, σύμφωνα με κάποιες δηλώσεις μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)!

Οι ως άνω επιβαρύνσεις, φυσικά, έναν και μόνον έναν απειλούν οικονομικά: Τον ίδιον τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει όλα τα… σπασμένα!

Είναι προφανές ότι το πολυπλόκαμο παράνομο κύκλωμα υπεξαίρεσης και διακίνησης πολύ ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, δεν πρέπει να οδηγήσει σε σπασμωδικές όσο και αστόχαστες κινήσεις την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ηλεκτρονική ιχνηλάτηση της κυκλοφορίας των ΦΥΚ, αλλά και όλων των φαρμάκων, τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι, σε καμία περίπτωση, απαραίτητο ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει βαρύ τίμημα, εξαιτίας της παράνομης δράσης των κυκλωμάτων με τα ΦΥΚ… Κάθε άλλο, μάλιστα!