Προβιοτικά: Υπάρχει λύση εάν δεν τρώω γαλακτοκομικά;

17-05-2018

Εάν ασχολείστε με θέματα διατροφής και υγείας, θα έχετε σίγουρα ακούσει τον όρο «προβιοτικά», δηλαδή τους δισεκατομμύρια ευεργετικούς μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο του ανθρώπου. Υγεία γαστρεντερικού, παχυσαρκία, διαβήτης, ανοσοποιητικό, διάθεση και η λίστα με τα οφέλη των προβιοτικών ολοένα και μεγαλώνει. Οι πιο γνωστές πηγές τους είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και λιγότερο τα τυριά. Τι γίνεται όμως εάν δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, εάν έχετε κάποια δυσανεξία ή αλλεργία;

Εναλλακτικές πηγές προβιοτικών είναι τα παρακάτω ζυμούμενα τρόφιμα!

Τουρσί

Φτιάξτε σπιτικό τουρσί λαχανικών (καρότα, ελιές, αγγούρι, πιπεριές) χωρίς ξύδι, αλλά με αλάτι για να διατηρήσετε ζωντανούς και ενεργούς τους μικροοργανισμούς. Παλαιότερα αποτελούσε μέθοδο συντήρησης, σήμερα όμως κεντρίζει το ενδιαφέρον για τα προβιοτικά.

Προϊόντα σόγιας

Λιγότερο γνωστά στη χώρα μας το tempeh, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί όπως το κοτόπουλο μαριναρισμένο, στο grill  ή στον ατμό, και το miso που προστίθεται σε σούπες ή άλλα πιάτα της Ιαπωνικής κουζίνας.

Sauerkraut

Η παραδοσιακή γερμανική συνταγή με ξινό λάχανο, σας δίνει προβιοτικά, βιταμίνη C και άλλα ένζυμα απαραίτητα για την πέψη. Συνδυάζεται καλά σε σάντουιτς ή σαν συνοδευτικό με πουλερικά και κρέας.

Kombucha τσάι

Είναι η νέα μόδα και παρασκευάζεται από τσάι, ζάχαρη και μαγιά, μετοικίζοντας στον οργανισμό σας προβιοτικά.

Προϊόντα εμπλουτισμένα σε προβιοτικά

Η μόδα των προβιοτικών έχει κατακλύσει τις μπάρες των δημητριακών, τις σοκολάτες αλλά και πολλά ροφήματα. Δώστε προσοχή στο πόσες θερμίδες μπορεί να περιέχουν τα τρόφιμα αυτά, ενώ ανησυχίες εκφράζονται για την δραστικότητα των ζωντανών οργανισμών σε τρόφιμα που δεν είναι φυσικές πηγές τους.

Συμπληρώματα διατροφής

Συνδυαστικά ή όχι με τα παραπάνω, και για να εξασφαλίσετε τη σωστή δόση και τη δραστικότητα των μικροοργανισμών επιλέξτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Πηγές:

Today’s Dietitian. By Lindsey Getz. A Healthful Dose of Bacteria — Yogurt Is the Best Probiotic Source, but Clients Do Have Other Options. Vol. 13 No. 10 P. 46. Last accessed 13/5/2015.

http://www.todaysdietitian.com/newarchives/100111p46.shtml

Today’s Dietitian. By Lindsey Getz. Fermented Foods — Are They the Next Big Nutrition Trend? Vol. 14 No. 7 P. 32. Last accessed 13/5/2015. Last accessed 13/5/2015.

http://www.todaysdietitian.com/newarchives/070112p32.shtml

Food & Nutrition. By Robin Foroutan . Microbiome: The Garden Within. Published: 04/28/2015. Last accessed 13/5/2015.

http://www.foodandnutrition.org/May-June-2015/Microbiome-The-Garden-Within/