Εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία άσκησης και διατροφής

26-12-2016

Το τριήμερο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός «Navarino Challenge», με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της άσκησης και την αξία της μεσογειακής διατροφής στήριξε ως επίσημος χορηγός η MSD, στο πλαίσιο της ευρύτερης ενεργοποίησής της για την εκπαίδευση του πληθυσμού σε ζητήματα πρόληψης και υγείας.

H MSD δίνει έμφαση στην αξία της ολοκληρωμένη πληροφόρησης του κοινού και έχει σταθεί αρωγός σε διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης που αναδεικνύουν ζητήματα πρόληψης και προφύλαξης από σημαντικές χρόνιες και μη παθήσεις, όπως είναι η Ηπατίτιδα C, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, αλλά και ο Διαβήτης.

Το «Navarino Challenge» πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013 με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συγκινητικών στιγμών με την συμμετοχή  του Ελληνοαμερικανού υπερμαραθωνοδρόμου Dean (Κωνσταντίνου) Karnazes. To Navarino Challenge πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Ο θρύλος του μαραθωνίου, Dean Karnazes, τον οποίο το «Men’s Fitness» χαρακτήρισε ως τον «άνδρα με την αρτιότερη φυσική κατάσταση» και το περιοδικό ΤΙΜΕ τον κατατάσσει στη λίστα με τους 100 ανθρώπους «που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο», ανέλαβε το ρόλο του πρεσβευτή του «Navarino Challenge». Η διοργάνωση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μία μοναδική ευκαιρία για τον καθένα να ταυτιστεί με τον διάσημο αυτό Έλληνα και να αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής του!

Το «Navarino Challenge» περιελάμβανε τρεις διαφορετικές διαδρομές, με σημείο εκκίνησης στις 18 Οκτωβρίου, το χωριό Σιλίμνα της Αρκαδίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας του Dean Karnazes. Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκε ο Ημιμαραθώνιος, από την Αρχαία Μεσσήνη μέχρι την Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης, ενώ την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, η δράση μεταφέρθηκε στην Costa Navarino (σημείο τερματισμού), όπου οι δρομείς διένυσαν την απόσταση των 15 χλμ. από την Πύλο. Στο πλευρό του Dean, έτρεξαν εκτός από τον δις Ολυμπιονίκη του ταεκβοντο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην κολύμβηση, Σπύρο Γιαννιώτη, σπουδαίοι μαραθωνοδρόμοι αθλητές όπως οι Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Γιώργος Καραβίδας, Τίνα Κεφαλά και Μαρία Πολύζου και κοινό όλων των ηλικιών, από παιδιά έως και ενήλικες 81 ετών. Όλοι όσοι συμμετείχαν στο μαραθώνιο, ήταν νικητές και βραβεύτηκαν για τη προσπάθεια, τη συμμετοχή και τη στήριξή τους σε αυτόν τον κοινωνικό σκοπό.

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε workshop, στο ξενοδοχείο The Westin Resort Costa Navarino, με θέμα: «Μεσογειακή δίαιτα και σωστή διατροφή. Καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Υγιεινή ζωή και τα οφέλη της άσκησης.». Το πάνελ των ομιλητών του workshop περιελάμβανε σημαντικούς προσκεκλημένους: τον Δρα. Δημοσθένη Παναγιωτάκο, Καθηγητή Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας και Πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, τη Δρα. Άρτεμη Σιμόπουλος, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον και συγγραφέα της Omega Diet, τον δις αργυρό Ολυμπιονίκη στο ταεκβοντο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην κολύμβηση, Σπύρο Γιαννιώτη και τον υπερμαραθωνοδρόμο Dean Karnazes.

To workshop χαιρέτισε ο Associate Director, Policy & Communications, της MSD Ελλάδος, Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, ο οποίος δήλωσε: «το «Navarino Challenge» είναι μια αθλητική διοργάνωση που στόχο έχει να αναδείξει δύο παραμέτρους, πολύ σημαντικές για την προάσπιση της υγείας, ενώ η συμμετοχή του Dean Karnazes μας δίνει έμπνευση για να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Βασική αποστολή της MSD παγκοσμίως είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Κι αυτό το επιδιώκουμε ποικιλοτρόπως, είτε ανακαλύπτοντας νέα φάρμακα και αυξάνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, είτε συμβάλλοντας στην εκπαίδευση του πληθυσμού σε ζητήματα πρόληψης και υγείας. Επομένως, η απόφαση να στηρίξουμε το «Navarino Challenge» εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία μας, πρωτίστως όμως συνάδει με το όραμά μας, να είναι ο κόσμος καλά».