17% των Ελλήνων άνω των 15 είναι παχύσαρκοι

23-05-2018

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) για την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες και σχεδόν ένα στα έξι παιδιά είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση, η επιδημία της παχυσαρκίας συνεχίζει να εξαπλώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, νέες προβλέψεις δείχνουν συνεχή αύξηση της παχυσαρκίας σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι κοινωνικές ανισότητες στην παχυσαρκία παραμένουν και έχουν αυξηθεί σε ορισμένες χώρες.

Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι στην Ελλάδα, ποσοστό 17% των κατοίκων της χώρας, ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι παχύσαρκοι έναντι 19,5% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Η χώρα μας κατέχει την 21η θέση στη σχετική κατάταξη (ανάμεσα σε 35 χώρες) με τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας να καταγράφονται σε Ιαπωνία και Κορέα (3,7% και 5,3% αντίστοιχα) αλλά και Ιταλία (9,8%).

Την 1η θέση κατέχει η Αμερική με ποσοστό παχυσαρκίας 38,2% και ακολουθούν το Μεξικό (32,5%) και η Νέα Ζηλανδία (30,7%).