Krill ή fish: Ποιο ωμέγα 3 επιλέγετε;

25-05-2018

Τα ωμέγα 3 καλά πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν ένα από τα πλέον δημοφιλή «λευτουργικά» συστατικά της διατροφής. Όχι μόνο η έρευνα γύρω από τη δράση τους είναι συνεχής, αλλά ανήκουν σε εκείνες τις ουσίες που επιτρέπεται να έχουν επίσημους ισχυρισμούς υγείας. Αυτό σημαίνει πως επισήμωςπροστατεύουν την καρδιά, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενισχύουν την όραση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, και συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη.

Οι πηγές των καλών ωμέγα 3 λιπαρών στη διατροφή είναι αρκετές. Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος κατατάσσονται πρώτα στη λίστα των πηγών των καλών λιπαρών. Ακολουθούν τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα καρύδια, οι σπόροι chiaκαι η σόγια. Τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά αποτελούν ένα σίγουρο τρόπο διασφάλισης της ανεπίσημης προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας ωμέγα 3, που ανέρχεται στα 1 με 1.5 περίπου γραμμάρια. Τα τελευταία χρόνια, στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής την εμφάνισή τους έχουν κάνει προϊόντα με krilloil.  Ποια είναι όμως η διαφορά τους από τις «κλασσικές» κάψουλες των ωμέγα 3;

Τι είναι το krill oil;
Ανήκει στην οικογένεια των οστρακοειδών, και μοιάζει με πολύ μικρή γαρίδα. Στην Ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει η αντίστοιχη λέξη για τον μικροσκοπικό αυτό οργανισμό που ζει στις παγωμένες θάλασσες της Ανταρκτικής. Όπως όλα τα ιχθυέλαια, έτσι και το έλαιο που εξάγεται από το krill, οφείλει τις εντυπωσιακές ιδιότητές του σε συγκεκριμένες ομάδες καλών λιπαρών. Τα τελευταία ίσως τα έχετε ακούσει με ονόματα όπως DHA(δοκοσαεξανοϊκό) και EPA (εικοσοπεντανοϊκό). Αυτό που κάνει όμως το έλαιο krillνα διαφοροποιείται είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές προστατευτικές ουσίες, με ποιο γνωστή την ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνηέχει έντονο πορτοκαλί χρώμα, και η λήψη της έχει συσχετισθεί με την προστασία των ματιών, τη μείωση της χοληστερόλης και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Είναι το krill καλύτερο από το ιχθυέλαιο;
Μέχρι σήμερα ελάχιστες είναι οι επιστημονικές μελέτες που «μπήκαν στον κόπο» να συγκρίνουντα δύο συστατικά. Δεδομένης πάντα της αποδεδειγμένης δράσης των καλών ωμέγα 3 λιπαρών συνολικότερα. Κάποια στοιχεία πρότειναν πως το σώμα απορροφά και αξιοποιεί καλύτερα το krilloil, τίποτα όμως δεν έχει αποδειχθεί. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες και καλύτερες επιστημονικές μελέτες, οι καταναλωτές θα πρέπει να αρκεστούν στο γεγονός πως η διαφορά μεταξύkrillκαι fish oils , βρίσκεται στις δράσεις της ασταξανθίνης.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να «κάνουν τη διαφορά» μόνο εάν χρησιμοποιούνται σε βάθος του χρόνου, και παράλληλα με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Πριν διαλέξετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα 3, σκεφτείτε ποιες καθημερινές σας συνήθειες θα αλλάξετε ταυτόχρονο με στόχο να φροντίσετε το σώμα και την υγεία σας.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]

Βιβλιογραφία
Harvard Women’s Health Watch. By the way, doctor: Is krill oil better for the heart than fish oil?
Published: June, 2010.
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/is-krill-oil-better-for-the-heart-than-fish-oil
BERKELEY WELLNESS. Some Krill Oil Claims are Fishy
http://www.berkeleywellness.com/supplements/other-supplements/article/some-krill-oil-claims-are-fishy
Today’s Dietitian. By Densie Webb, PhD, RD. Omegas: How Supplements Stack Up. Vol. 19, No. 3, P. 18