Σταύρος Θεοδωράκης: Πολλές… δεκάδες δισ. ευρώ από την κάνναβη στα επόμενα χρόνια!

07-06-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σε μία υπεραισιόδοξη πρόβλεψη και εκτίμηση προχώρησε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκθεση Balkannabis Expo 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων!

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έλληνες παραγωγοί, νέοι και παλιοί επιχειρηματίες, προσπαθούν να ανέβουν στο παγκόσμιο κύμα της εμπορίας προϊόντων κάνναβης. Μόνο η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης υπολογίζεται σε πολλά δεκάδες δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Οι ασθενείς που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κάνναβη για την πάθησή τους, στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000 και σε όλη την Ευρώπη σε 15 εκατομμύρια! Και μετά είναι τα φαγητά, τα ρούχα, τα αξεσουάρ, μια νέα παγκόσμια αγορά, και μόδα, που έχει στο κέντρο της το μέχρι χθες απαγορευμένο φυτό. Βέβαια υπάρχει και ο παλιός δρόμος. Να μην εκμεταλλευτούμε και αυτή την ευκαιρία. Να κλείσουμε τα μάτια. Και ταυτόχρονα, κάποιοι εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς, να αγοράζουν τα προϊόντα τους ιντερνετικά, ενισχύοντας τις οικονομίες των άλλων, αυτών που δεν φοβήθηκαν».

Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής, στον γραπτό χαιρετισμό, τον οποίον απέστειλε στην έκθεση:

«Σήμερα, με Νόμο της Κυβέρνησης, καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να πολλαπλασιαστούν. Με χαροποιεί ιδιαίτερα, ότι πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες του χώρου, στηρίζονται στις αρχές της συνεργατικής οικονομίας και στην συμμετοχή. Συνεταιρισμοί μεταποίησης προϊόντων και διανομής έχουν αρχίσει και κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους, δημιουργώντας έναν πραγματικά νεωτερικό τομέα επενδύσεων σε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς. Από την τροφή και την ένδυση, μέχρι την στέγαση και την ενέργεια. Φέτος, άνοιξε επίσης ο δρόμος και για την καλλιέργεια και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Νόμος ψηφίστηκε την 1η Μαρτίου, ενώ πρόσφατα, στις 10 Μαΐου, υπογράφηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΚΥΑ για τους όρους αδειοδότησης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών και σε αυτόν τον τομέα, της υγείας, είναι τεράστιο. Αλλά ακόμα πιο τεράστια θα είναι η ανακούφιση χιλιάδων ελλήνων ασθενών, που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να «παρανομήσουν» προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους από άλλη χώρα της Ευρώπης όπου ήδη επιτρέπεται».