Λιγότερες οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα απορροφούν μόνο το 2,2‰ (τοις χιλίοις) των κονδυλίων!

13-06-2018

Για ανησυχητική μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, κάνουν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλας σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας. Όπως αναφέρουν, οι κλινικές μελέτες συνεπάγονται σημαντικά έσοδα για το δημόσιο σύστημα υγείας ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτές. Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι αποκτάει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και νέα αποτελεσματικά φάρμακα ένας πολύ σημαντικός αριθμός ασθενών.

Επικαλούμενοι στοιχεία του ΕΟΦ που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονη Δυτική και Ιπποκρατική Ιατρική Πρακτική. Εξατομικευμένη – Στοχευμένη Θεραπεία των Νεοπλασμάτων», οι δύο βουλευτές τονίζουν ότι για το 2017 εγκρίθηκαν μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες. Το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες ενώ το 2016 μόλις 164.

Όπως επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα απορροφά 80 εκ. ευρώ ετησίως από τα 35 δις ευρώ που διατίθενται για κλινικές μελέτες στην Ευρώπη! Δηλαδή, με πληθυσμό που αγγίζει το 2,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, απορροφά μόλις το 2,2‰ (τοις χιλίοις) των κονδυλίων! Με αυτό τον τρόπο καλύπτουν μόνο το 4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης!

Την ίδια στιγμή, το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας απορροφά τουλάχιστον 2,5 δις και καλύπτει με αυτό τον τρόπο το 50% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής του δαπάνης.

Καταλήγοντας οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας για ποιο λόγο το 2017 είχαμε μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες, ενώ το 2015 είχαμε 204 κλινικές μελέτες καθώς και ποιο είναι το υλοποιήσιμο σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών;