Χρηματοδότηση Νοσοκομείων με 64,93 εκατ.€ για την ενεργειακή τους αναβάθμιση από το ΕΣΠΑ

26-06-2018

Μια σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης Νοσοκομείων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 27 Ιουνίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους. Πρόκειται για τη δράση «Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων – παραγωγή ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν φθάνουν στα 64,94 εκατ. Ευρώ, ενώ δυνατότητα υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης έχουν Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 400 κλινών στην Περιφέρεια Αττικής και τουλάχιστον 200 κλινών στις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
«Είναι από τις λίγες φορές που μία δράση του ΕΣΠΑ καλύπτει με απόλυτα στοχευμένο και ολιστικό τρόπο, εξαιρετικά επιτακτικές ανάγκες», αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthview, ο κ.Γιώργος Κρικέλας, Διευθύνων Σύμβουλος της εξειδικευμένης στα συγχρηματοδοτούμενα έργα συμβουλευτικής εταιρείας MENTORING AE, και εξηγεί: «Χαρακτηρίζω τη δράση στοχευμένη, γιατί αφορά αποκλειστικά νοσοκομεία, τα οποία αποτελούν τα πιο ενεργοβόρα κτήρια της χώρας. Λόγω των αυξημένων αναγκών τους, η ενεργειακή τους κατανάλωση είναι περίπου τετραπλάσια από ένα σχολείο και σχεδόν διπλάσια από ένα ξενοδοχείο».

Το πρόγραμμα καλύπτει 100% τις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, (αντικατάσταση κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση παλαιού συστήματος κλιματισμού, προσθήκη μόνωσης, εγκατάσταση παθητικών ηλιακών συστημάτων κλπ.). Το ύψος της χρηματοδότησης  μπορεί να φθάσει μέχρι τα 4.450.00 €» ενώ ήδη 24 νοσοκομεία στην Αττική και 31 νοσοκομεία στην περιφέρεια της Ελλάδας, ετοιμάζουν τις προτάσεις τους.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Διευθύνοντα Συμβούλου της Mentoring AE Γιώργου Κρικέλα εδώ