Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: “Πλάτη” στην κοινωνία στα χρόνια της κρίσης 1,7 δισ ευρώ

10-07-2018

Η κα Ράνια Σουλάκη τη Δ/τρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου ΕΛΠΕ, μιλάει στο Healthview για τις δράσεις στο χώρο της υγείας που έχει αναλάβει ο Όμιλος, και για το “κοινωνικό συμβόλαιο” που καλούνται να ανανεώσουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με τους πολίτες της χώρας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης,  βάζοντας “πλάτη”, όταν το κράτος αδυνατεί.

 

Με ποια κριτήρια ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιλέγει τις δράσεις που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης;

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δίνει προτεραιότητα στις περιοχές όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του, δηλαδή στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο Θριάσιο, Ασπρόπυργο Ελευσίνα, Μάνδρα, Μέγαρα ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες. Θεωρούμε ότι είμαστε κομμάτι αυτών των κοινωνιών αφού ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων μας, δουλεύει εκεί, ζει εκεί, και για αυτό το μήνυμα που προβάλλουμε είναι «ζούμε εδώ μαζί» Δίνουμε προτεραιότητα στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων των όμορων περιοχών και υιοθετούμε τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για την προστασία του περιβάλλοντος και παραγωγή προϊόντων άριστων προδιαγραφών. Εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσουμε δράσεις για τους κατοίκους αυτών των περιοχών γιατί τους θεωρούμε οικογένειά μας.

Πως σχεδιάζεται και οργανώνεται η υλοποίηση των δράσεων;

Αφού έλθουμε σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαιδευτικής κοινότητας, αθλητικών πολιτιστικών φορέων, μονάδων υγείας, εθελοντικών οργανώσεων αλλά και με μεμονομένες προσωπικότητες , δασκάλους αθλητές, προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες για να υλοποιήσουμε δράσεις που θα είναι χρήσιμες και θα έχουν απήχηση στις συγκεκριμένες κοινότητες . Η επιλογή γίνεται με διάλογο και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Πρόσφατα έγινε ένας τέτοιος διάλογος με την κοινωνία της Ελευσίνας με αφορμή και την επιλογή της, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021. Ο Όμιλος αποφάσισε να στηρίξει το θεσμό και με έργα υποδομής για την ανάπτυξη της πόλης, όπως η μελέτη αποκατάστασης του παλαιού Ελαιουργείου αλλά και με τη στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ως Μέγας Χορηγός .

 

Ποια είναι η διαφοροποίηση στις ανάγκες της κοινωνίας που έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, παρατηρούμε ότι είναι μεγαλύτερες οι υγειονομικές ανάγκες, για αυτό και δίνουμε έμφαση στην υγεία. Εκεί δε, που υπάρχουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα είναι στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή στους ηλικιωμένους στους χρονίως πάσχοντες, και στους οικονομικά αδύναμους. Η προσπάθεια μας για να ανακουφισθούν αυτές οι κατηγορίες των συμπολιτών μας, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Καταρχάς συνεργαζόμενοι με τοπικά ιατρικά κέντρα, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα για ανθρώπους άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι μπόρεσαν να πάνε να κάνουν τους απαραίτητους για την ηλικία τους ιατρικούς ελέγχους και χωρίς να ταλαιπωρηθούν.
Ανάλογο πρόγραμμα είχαμε « τρέξει» και σε μαθητές σχολείων στη Θεσσαλονίκη και το Θριάσιο όπου σε αυτή τη περίπτωση, είχαμε συνεργασθεί με τους «Γιατρούς του Κόσμου» για να μπορέσουν να κάνουν τα παιδιά όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Πως βλέπει ο κόσμος αυτή την υποκατάσταση του κράτους από τον επιχειρηματικό κόσμο και πόσο μεγάλη είναι η συμμετοχή του κόσμου σε τέτοιου είδους προγράμματα;

Ξέρετε, οι άνθρωποι όχι μόνο προσβλέπουν στις μεγάλες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις ότι θα βοηθήσουν αλλά θεωρούν ότι είναι και υποχρέωση τους να στηρίζουν τέτοιες δράσεις. Για αυτό περιμένουν όλο και περισσότερα κυρίως στον τομέα της υγείας και της πρόληψης, αλλά ανάγκες υπάρχουν και στους τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, όπως είναι λογικό σε καιρούς οικονομικής κρίσης.
Όσο για τη συμμετοχή είναι μεγάλη, εάν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις (ευτυχώς δεν είναι πολλές) κάποιων ανθρώπων που λόγω των προσωπικών δεδομένων, νομίζουν ότι μπορεί να εκτεθούν σε μια μικρή κοινωνία για κάποιο πρόβλημα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζουν.

Πως αξιολογείται και πιθανόν τροποποιείται, εάν αυτό επιβάλλεται, μία τέτοια δράση από μέρους σας;

Υπάρχουν συστήματα , μέθοδοι εργαλεία αξιολόγησης των προγραμμάτων ΕΚΕ, (SROI, social return on investment), με τα οποία μετριέται η κοινωνική ανταποδοτικότητα των ενεργειών αυτών και πολλές φορές οι αξιολογήσεις γίνονται και με τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, που διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία.  Όμως αυτό που είναι καθοριστικό είναι η άποψη της κοινωνίας ,των ανθρώπων, που ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δράσεις μας.
Για εμάς το ζητούμενο είναι πάντα εάν φτάσαμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και εάν έπιασαν τόπο, όχι μόνο οι οικονομικοί πόροι που ξόδεψε η εταιρεία αλλά και ο χρόνος που δαπάνησαν οι εργαζόμενοι της, ασχολούμενοι με τις συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή είναι μία διαδικασία αξιολόγησης που δε σταματάει, γιατί αποτελεί προϋπόθεση της σχέσης εμπιστοσύνης που θέλουμε να έχουμε με τον κόσμο, και τη χτίζουμε με συνέχεια και συνέπεια.

Ποιες δράσεις αναθεωρήσατε και διακόψατε ή αλλάξατε όταν είδατε ότι τελικώς δε σας «βγαίνουν».

Θα σας αναφέρω το παράδειγμα της κάρτας πετρελαίου θέρμανσης το οποίο παρέχουμε και σε ανθρώπους αδύναμους οικονομικά. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν τυπικά όλες τις προϋποθέσεις που ζητούσε το πρόγραμμα για να δικαιούνται αυτή την παροχή, αλλά πραγματικά τους είναι απαραίτητο.
Από την άλλη άνθρωποι που ‘’πληρούσαν τυπικά ‘’αυτές τις προϋποθέσεις κατέληγαν να «αξιοποιούν» την κάρτα πετρελαίου θέρμανσης για να καλύπτουν άλλες ανάγκες όχι τόσο απαραίτητες. Εκεί έπρεπε να παρέμβουμε όπως επίσης και στα κουπόνια για τρόφιμα όταν είδαμε ότι αντί να πηγαίνουν σε είδη διατροφής αυτά πήγαιναν σε είδη όχι απαραίτητα πρώτης ανάγκης. Ε, τότε αποφασίσαμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα παρέχοντας απευθείας τρόφιμα για να εξασφαλίσουμε την σωστή εφαρμογή του.

Υπάρχουν κάποιες δράσεις που ξεχωρίζετε γιατί τις θεωρείτε πιο σημαντικές από άλλες;

Να σας πω, θα ξεχώριζα αυτές τις δράσεις που δεν απαιτούν μεγάλους πόρους αλλά έχουν όμως μεγάλη επίδραση στην κοινωνία. Μία από αυτές, είναι η συνεργασία μας με την κα Τριχοπούλου, στο πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη Μεσογειακή Διατροφή, εστιάζοντας στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και κυρίως της νέας γενιάς. Η κα Τριχοπούλου συγκεντρώνει στοιχεία σε μία τράπεζα πληροφοριών προκειμένου με τη βοήθεια της στατιστικής επιστήμης να αναλύσει επιστημονικά τη διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων. Αυτή η μελέτη μπορεί να δώσει πολύ διαφωτιστικά συμπεράσματα για τις ασθένειες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός πληθυσμός και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη δημόσια υγεία στον τόπο μας.
Υπάρχουν και άλλες δράσεις που ξεφεύγουν από τις στερεοτυπικές επιλογές των εταιρειών βάσει του τομέα που δραστηριοποιούνται και αφορούν τα νοσοκομεία μας. Σας αναφέρω το Θριάσιο, με το οποίο έχουμε μία ειδική σχέση, είναι το νοσοκομείο που στηρίζουμε αλλά και στηριζόμαστε, αφού εκεί θα τρέξουμε όταν έχουμε ανάγκη. Επίσης συνεργαζόμαστε με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδικό Τραύμα» που κάνουν μία πολύ σημαντική δουλειά με την παροχή των εξοπλισμών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις παιδιατρικές μονάδες. Αλλά και το αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενισχύσουμε παρέχοντας αγοράζοντας τους ένα ειδικό van για να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι, αλλά και τη στήριξη της μονάδας ημερήσιας φροντίδας ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ . Τέλος, πρόσφατα στηρίξαμε την ΜΚΟ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ για να χειρουργηθεί βρέφος με σοβαρή καρδιοπάθεια.

Ποιες είναι οι δράσεις που αφορούν τους δικούς σας εργαζόμενους;

Η εταιρεία έχει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το οποίο δεν καλύπτει μόνο τους περίπου 3.400 εργαζόμενους αλλά και τα μέλη της οικογένειας τους. Αυτό περιλαμβάνει τακτικό ετήσιο τσεκ απ , και ιδιωτικό πακέτο ασφάλισης με κάλυψη νοσοκομειακή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Επίσης η εταιρεία έχει και προγράμματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες μονάδες εργαζομένων ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας τους. Υπάρχει δηλαδή μία λογική διαφοροποίηση και εξατομίκευση των αναγκών, για αυτό άλλες εξετάσεις κάνουν αυτοί εργάζονται στα γραφεία και άλλες αυτοί που εργάζονται στις μονάδες. Επίσης τηρούμε και «μητρώο» ασθενών τηρώντας ένα αρχείο των ασθενειών όλων των εργαζόμενων μας.

 

Τη ψυχική υγεία την αγγίζετε;

Βεβαίως και την αγγίζουμε. Προσκαλούμε επαγγελματίες υγείας με κατεύθυνση στη ψυχική υγεία προκειμένου να μιλήσουν στους εργαζόμενους για θέματα που τους απασχολούν , όπως η διαχείριση του θυμού και του στρες ή ακόμη και για την ασθένεια της κατάθλιψης. Εάν υπάρχει κάποιο περιστατικό που χρήζει μεγαλύτερης βοήθειας φροντίζουμε να λάβει τις απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Θεωρείτε αυτά τα προγράμματα εταιρικής ευθύνης ως μία σχέση “win win” μεταξύ της εταιρείας και της κοινωνίας και σε ποιο βαθμό εξυπηρετούν την πολιτική μαρκετιγκ και επικοινωνίας της εταιρείας.

Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, όπως οριοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο το 2015 από τον ΟΗΕ, θέτοντας τους 17 παγκόσμιους στόχους- ενέργειες, είναι ένα θέμα το οποίο συζητούν όλες οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχει γίνει συνείδηση στην επιχειρηματική κοινότητα, ότι αυτό το μοντέλο, όχι μόνο είναι κοινωνικά δίκαιο, αλλά παράγει και οικονομική αξία.
Για να έρθω στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα σας πω, ότι για μας η κοινωνική υπευθυνότητα, είναι ενσωματωμένη στη στρατηγική του Ομίλου, μας ενδιαφέρει η κοινωνική άδεια λειτουργίας μέσα από δράσεις και πρακτικές του ομίλου, που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αυτό όμως δεν αποτελεί εργαλείο μάρκετινγκ αλλά είναι ένα είδος σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου.

 

Νιώθετε ότι έχετε βάλει όσες «πλάτες» μπορούσατε ως εταιρεία σε αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει ακόμη την ελληνική κοινωνία;

Νομίζω ότι τα τελευταία δύσκολα χρόνια, η συμβολή των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ήταν πολύ σημαντική και ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Εταιρεία μας. Μέσα από τα προγράμματα μας, δώσαμε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, άνεργους, ασθενείς πρόσφυγες και εδώ θα αναφέρω το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Χίο, το οποίο δωρίσαμε για να φιλοξενεί περισσότερους από 1200 πρόσφυγες, Το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία , ιδρύματα, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ που μόνο την περσινή χρονιά καλύψαν ανάγκες 600.000 λίτρων. Προγράμματα υποτροφιών για τους νέους, σεμινάρια για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους δημιουργία θέσεων εργασίας, προγράμματα πρακτικής. Η συνολική συνεισφορά μας στην κοινωνία, αποτυπώνεται σε κοινωνικό προϊόν 1,7 δισ. ευρώ μαζί με τους άμεσους και έμμεσους φόρους για τη χρονιά που μας πέρασε, επομένως η “πλάτη” είναι μεγάλη!