Open Doors, το Κέντρο Ημέρας του ΚΕΕΛΠΝΟ για ευπαθείς ομάδες

26-12-2016

Στην δημιουργία Κέντρου Ημέρας για εκδιδόμενα άτομα και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, HIV οροθετικά άτομα, μετανάστες, άστεγοι, ανασφάλιστοι, θύματα κακοποίησης και άτομα που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό) «Open Doors – Ανοιχτές Πόρτες», προχωρά το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Χθες μάλιστα, με αφορμή τη δημιουργία του Κέντρου παρουσιάστηκαν – σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Υγείας – στοιχεία έρευνας για την Ανίχνευση Αναγκών Ωφελουμένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν στη σχεδίαση, οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου Ημέρας και των υπηρεσιών που θα παρέχονται.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι  κ.κ. Φωτεινή Κουλούρη, Προϊσταμένη Δ/νσης Ψυχικής Υγείας, Υπ. Υγείας και Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Ε.Σ.Δ.Υ.

Στη συνέχεια, η Δρ. Ιωάννα Παυλοπούλου, Κοινωνιολόγος-Ψυχολόγος, Δ/ντρια Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Υπεύθυνη Πράξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Κέντρου Ημέρας και αναφέρθηκε στους στόχους λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας, οι οποίοι συνοπτικά είναι:

H ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση των ωφελουμένων
H σταδιακή ένταξη και συμμετοχή των ωφελουμένων ατόμων στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από την ενδυνάμωσή τους, την αναγνώριση και ανάδειξη των δεξιοτήτων τους και τη διασφάλιση των ατομικών τους δικαιωμάτων
Η ανάληψη γενικότερων δράσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αποστιγματοποίηση των ωφελουμένων  και στην εκπαίδευση της κοινότητας.

Ο κ. Παναγιώτης Δαμάσκος, Κοινωνιολόγος Υγείας, Υπεύθυνος Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., και ο κ. Χρήστος Χρυσομάλλης, Ψυχολόγος MSc, Γραφείο Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης Κοινού, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., παρουσίασαν τις ομάδες ατόμων που απευθύνεται το Κέντρο Ημέρας και τα προβλήματά τους.

Ο κ. Στρατής Μπενέκος, Kλινικός Ψυχολόγος MSc, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για τη διερεύνηση των αναγκών των ωφελουμένων η οποία διεξήχθη μέσω ενός τυχαίου δείγματος τριάντα (30) δυνητικών ωφελουμένων, του Κέντρου Ημέρας. Η ομάδα – στόχος αποτελούνταν από εκδιδόμενα άτομα, τα οποία διαβιούν στην κοινότητα και ενδέχεται να εμπίπτουν σε πολλαπλές ευπάθειες, όπως χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και HIV οροθετικότητα ή να ανήκουν παράλληλα σε ευπαθείς ομάδες, όπως θύματα εξαναγκαστικής πορνείας (Trafficking), μετανάστες με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, άστεγοι, θύματα κακοποίησης κτλ.

Μερικά ενδεικτικά αποτελέσματα:

HIV / ΣΜΝ
Το 40% είναι διαγνωσμένοι οροθετικοί και το 47% νοσεί από ηπατίτιδα B/C.
Το 53% έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για Σ.Μ.Ν. το τελευταίο τρίμηνο.

ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (τους τελευταίους 12 μήνες)
Το 53% των ερωτηθέντων (εκ των οποίων το 81% είναι πολυτοξικομανείς)

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
33% έχουν δεχτεί χρήματα για να κάνουν σεξ (εκ των οποίων το 13% χωρίς χρήση προφυλακτικού).

ΔΕΙΚΤΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
43% παρουσιάζουν καταθλιπτικά στοιχεία και ένα 20% έχει παρουσιάσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ
Παροχή γεύματος (70%), ιατρική περίθαλψη (57%), ψυχοκοινωνική στήριξη (43%), δυνατότητα μπάνιου (40%), παροχή ρούχων (33%) και δυνατότητα πλυσίματος ρούχων (23%) ήταν τα κύρια αιτήματα των ερωτηθέντων.
Το 97% επιθυμεί τη διεξαγωγή rapid test έναντι του ιού HIV/AIDS και ένα 73% τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διάθεσης συριγγών.

Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ υλοποιεί τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας «Open Doors-Ανοιχτές Πόρτες» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» (κωδ. Πρόσκλησης 14).