Διευκρινίσεις Πολάκη περί ασυμβίβαστου για τους γιατρούς που συμμετέχουν στο ΣΗΠ

Γυναίκα γιατρός
23-07-2018

Διευκρινιστική εγκύκλιο περί ασυμβίβαστης ιδιότητας για τους ιατρούς που μπορούν να συμμετέχουν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως άμεσο οικονομικό συμφέρον με επιχείρηση που είναι Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) ή παραγωγός φαρμάκων ή επιχείρηση χονδρικής πώλησης φαρμάκων νοείται:

i. Η σχέση εξαρτημένης εργασίας ή έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

ii. Η σχέση παροχής συμβουλών.

iii. Τα οικονομικά δικαιώματα επί των ανωτέρω αναφερόμενων επιχειρήσεων, όπως κατοχή κεφαλαίου, μετοχών και μεριδίων, ομολόγων, δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, αποζημιώσεις, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

iv. Η ιδιότητα μέλους σε Διοικητικό Συμβούλιο ή νομίμου εκπροσώπου των ανωτέρω αναφερόμενων επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι δεν συνιστά ασυμβίβαστη ιδιότητα με τον ορισμό του ιατρού ως γνωμοδοτούντος στο ΣΗΠ, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή του –υπό οποιαδήποτε ιδιότητα- σε κλινικές δοκιμές ή κλινικές μελέτες που έχει διενεργήσει ΚΑΚ, η συμμετοχή του -υπό οποιαδήποτε ιδιότητα- σε μη εμπορικές κλινικές μελέτες αναφορικά με φάρμακο ΚΑΚ, η έκφραση γνώμης σχετικά με την ολοκλήρωση ενός ερευνητικού έργου, αναφορικά με την κλινική ή/και την οικονομική αποτελεσματικότητα φαρμάκου ΚΑΚ, καθώς και η συμμετοχή σε advisory boards.

Σημειώνεται ότι το νέο ΣΗΠ αφορά σε φάρμακα υψηλού κόστους για τα οποία απαιτείται έγκριση από Επιτροπή προκειμένου να χορηγηθεί στον δικαιούχο και να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Με το νέο σύστημα, μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους, και δεν απαιτείται φυσική παρουσία του ασθενή στις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα έγκρισης.

Η διαδικασία απλοποιείται και το αίτημα στέλνεται ηλεκτρονικά από τον ιατρό κατά τη συνταγογράφηση του φαρμάκου. Η απάντηση λαμβάνεται ηλεκτρονικά, εκδίδεται η συνταγή ενώ αυτόματα ενημερώνεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετεί τον ασθενή προκειμένου το φάρμακο να είναι διαθέσιμο.

Σε δεύτερη φάση, θα ενεργοποιηθεί και σύστημα ειδοποίησης των ασθενών για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούν να παραλάβουν το φάρμακό τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ . Οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την ημέρα και ώρα ώστε να μεταβούν στο φαρμακείο για να παραλάβουν το φάρμακό τους, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν.

Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 31 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Η ετήσια δαπάνη για τα σκευάσματα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δισ. Ευρώ ενώ σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περίπου 80.000 ασφαλισμένοι και 4.300 ανασφάλιστοι. Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.