ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Πάνω από εβδομήντα (70) απανθρακωμένοι νεκροί και εκατόν εξήντα τέσσερις (164) εγκαυματίες, οι έντεκα (11) διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, από τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Αττική!

23-07-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Δύο (2) απανθρακωμένους νεκρούς “μετράει” η τραγωδία των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, στις 10:38 μ.μ.! Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες έχει στις 2:19 π.μ. της Τρίτης 24 Ιουλίου στη διάθεσή του το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και η Πυροσβεστική, κάνουν λόγο ακόμη και για είκοσι (20) απανθρακωμένους νεκρούς!

Στις 9:41 π.μ. της Τρίτης 24 Ιουλίου, οι εγκαυματίες νοσηλευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία είναι σε επιφυλακή, έχουν φθάσει τους εκατόν πενήντα έξι (156) και στις 9 μ.μ. της Τρίτης 24 Ιουλίου τους εκατόν εξήντα τέσσερις (164), με τους έντεκα (11) διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και άλλα 23 παιδιά στα νοσοκομεία παίδων, ευτυχώς σε καλή κατάσταση. Οι απανθρακωμένοι νεκροί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους πενήντα (50) – και τους εβδομήντα (70) μέχρι τις 9 μ.μ. της Τρίτης 24 Ιουλίου…

Πολύ νωρίτερα: Στο νοσοκομείο της Αθήνας “Ευαγγελισμός” διακομίζονται αυτή την ώρα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου, διασωληνωμένες, με ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), δύο (2) γυναίκες, η μητέρα και η κόρη, οι οποίες φέρουν βαριά και εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα και το πρόσωπο και θα νοσηλευθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του “Ευαγγελισμού”, με τη μητέρα να φέρει τα πιο σοβαρά εγκαύματα.

Οι δύο γυναίκες είχαν διακομισθεί αρχικώς στο Ιατρικό Αθηνών, με ιδιωτικό μέσο, όπου διασωληνώθηκαν.

Επίσης, τέσσερις (4) εγκαυματίες έχουν ήδη διακομισθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, ενώ σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, στην Αττική, έχει αναπτυχθεί δύναμη του ΕΚΑΒ με 10 ασθενοφόρα, τα οποία ενισχύθηκαν, αργότερα, με 2 κινητές μονάδες και 2 μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Τέλος, με εντολή του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκου Παπαευσταθίου, σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα νοσοκομεία της Αθήνας “Ευαγγελισμός”, “KAT”, “Σισμανόγλειο”, καθώς και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν”, αλλά, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά έχουν διακομισθεί μέχρι τις 10:18 μ.μ. της Δευτέρας 23 Ιουλίου στα νοσοκομεία της Αττικής “Ευαγγελισμός”, “ΚΑΤ”, “Σισμανόγλειο” και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν” είκοσι πέντε (25) εγκαυματίες, με δύο (2) διασωληνωμένες γυναίκες στη ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού”, άλλους δύο (2) διασωληνωμένους στη ΜΕΘ του “ΚΑΤ” και άλλους δύο (2) στη ΜΕΘ του “Αττικού”, ενώ μέχρι τη 1:34 π.μ. έχουν διακομισθεί στα νοσοκομεία εξήντα οκτώ (68) εγκαυματίες, εκ των οποίων οι έντεκα (11) νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ!

 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε μόλις, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια Αττικής.