10 εκατομμύρια ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό της Βουλής προς ενίσχυση των πυρόπληκτων

26-07-2018

Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές αποφάσισε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής . Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής: «Στο πλαίσιο της αυτονόητης ένδειξης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που επλήγησαν από την ανείπωτη καταστροφή και ενώ ακόμη γίνεται καταμέτρηση, δυστυχώς, σε ότι αφορά αγνοούμενους και θύματα από την καταστροφή και έχει ήδη αρχίσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες η καταγραφή των υλικών ζημιών και η αποκατάσταση των υποδομών, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα τα εξής»:
Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων
Η Βουλή θα συμβάλλει με 10 εκατομμύρια ευρώ, από το αποθεματικό της, στον Ειδικό Λογαριασμό που δημιουργήθηκε με χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
Όταν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η ακριβής καταγραφή της κατάστασης των οικογενειών που επλήγησαν, θα συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν διοικητικά στελέχη της Βουλής, εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των αρμόδιων Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών. Η Επιτροπή αυτή θα αποφασίσει τη χορήγηση ειδικού βοηθήματος προς όλα τα παιδιά έχουν πληγεί από τις τρομακτικές και καταστροφικές πυρκαγιές. Η βοήθεια θα χορηγηθεί εφάπαξ στο λογαριασμό κάθε παιδιού, με στόχο τη στήριξή του στο παρόν και στο μέλλον.
Η δράση της Βουλής
Στο Τρίτο Θερινό Τμήμα Διακοπών της Βουλής τον Σεπτέμβριο, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα γίνει ακρόαση των φορέων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων σχεδίων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την έγκαιρη αντιμετώπιση θεομηνιών και άλλων έκτακτων καταστάσεων. Θα εξεταστεί ακόμη το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή της Βουλής, που, με βάση τις εμπειρίες των 15 τελευταίων κρίσιμων χρόνων που περάσαμε με πολλές φυσικές καταστροφές, θα καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα για την ενίσχυση όλου του κρίσιμου τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Η Βουλή συνεχίζει τις εργασίες της και θα είναι ο χώρος στον οποίο θα έρθουν για συζήτηση, εμπλουτισμό και ψήφιση οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειαστεί να εκπονηθούν και να υποστηριχθούν από την κυβέρνηση για την άμεση υποστήριξη των πληγέντων. Ίσως χρειαστεί κάποιες από αυτές να περάσουν μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου στο διάστημα που θα είναι κλειστή η Βουλή μέσα στον Αύγουστο.