Πλήρης και από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση της γενικής γραμματείας Δημοσίας Υγείας για τις φονικές πυρκαγιές

31-07-2018

Από τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο εξεδόθη το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιουλίου η εξής γραπτή δήλωση:

” Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που αφορούν την ετοιμότητα του Υγειονομικού μηχανισμού και των Μονάδων Υγείας , αντέδρασε άμεσα θέλοντας να συμβάλλει στην διαχείριση της επόμενης μέρας των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου.

Για το σκοπό αυτό  επεσήμανε άμεσες ενέργειες, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, που αφορούν μέτρα πρόληψης των συνεπειών των πυρκαγιών, μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις   επιστημονικών και άλλων φορέων.

Ήδη από την 26η Ιουλίου με Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές, καθώς και Οδηγίες για την προστασία της υγείας των κατοίκων  κατά την επιστροφή τους στις πυρόπληκτες περιοχές και κατοικίες, κοινοποιήθηκαν τα άμεσα μέτρα που οφείλουν να υλοποιήσουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Σήμερα 31 Ιουλίου, έγινε νέα κοινοποίηση με τροποποίηση της παραπάνω εγκυκλίου την με αρ. πρωτ.  Δ1γ/Γ.Π οικ.58468,  ενώ έγιναν προσθήκες μετά από νέες συστάσεις επιστημονικών φορέων, με αναφορά σε θέματα ελέγχου μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και αμιάντου στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Έχει ήδη υπάρξει ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ σχετικά με την καταλληλότητα του νερού στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, καθώς και επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που λειτουργεί τους σταθμούς μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, με στόχο την άμεση ενημέρωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων Δημόσιας Υγείας, συμμετέχοντας μαζί με τους υπόλοιπους  δημόσιους και κοινωνικούς φορείς στην άμεση  και ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των πληγέντων περιοχών, στα σπίτια τους”.