Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προχωρά – Του Σάκη Παπαδόπουλου, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

13-08-2018

Του Σάκη Παπαδόπουλου

 

Η έναρξη από 1.8.2018 του νέου συστήματος συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής, Παιδιατρικής στα καθήκοντα του οικογενειακού γιατρού -παράλληλα με τις αντίστοιχες ειδικότητες στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στα Κέντρα Υγείας- προκάλεσε μια νέα τοποθέτηση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και του Κώστα Μπαργιώτα -βουλευτή Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τομεάρχη Υγείας- απέναντι στην υπερώριμη μεταρρύθμιση που εξελίσσεται στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Κακή ιδέα, λάθος εφαρμογή» γράφει για τον οικογενειακό γιατρό ο Κ. Μπαργιώτας και επιχειρηματολογεί: «Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει στον ιδεοληπτικό της δρόμο αγνοώντας τους πάντες, περιφρονώντας τους γιατρούς, οδηγεί τους ασθενείς σε αδιέξοδο…». Ιδεοληψία λοιπόν ο οικογενειακός γιατρός και «χρεοκοπημένη η ιδέα των ΤΟΜΥ».

Άδικη κριτική για μια εμβληματική μεταρρύθμιση που προχώρησε στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τέσσερα χρόνια…

“Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους. Κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση και τον τόπο διαμονής του, έχει το δικαίωμα για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.

Η προστασία της υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Τούτο εναρμονίζεται και με την επιταγή του ελληνικού Συντάγματος στο άρθρο 21. Η αποκλειστική ευθύνη του κράτους υλοποιείται μέσα από ένα αποκεντρωμένο και δημοκρατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας που διασφαλίζει την ουσιαστικοποίηση του δικαιώματος…

Προχωρούμε στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεξάρτησης με τους ασθενείς. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει ειδική εκπαίδευση…”.

Αυτά θεσμοθετούσε ο Νόμος 1397/1983 που εισήγαγε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εισηγήσεις των Γεννηματά – Αυγερινού. Η εφαρμογή του ξεκίνησε το 1985, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί ποτέ στο επίπεδο του οικογενειακού γιατρού, παρά τις πολλαπλές εξαγγελίες που γίνονταν. Τώρα την αντίθεση των Ιατρικών Συλλόγων και της Ν.Δ. την κατανοούμε πλήρως. Την αντίθεση του τομεάρχη Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. την εξηγεί μόνον η εμπαθής διαφοροποίησή του με ό,τι κάνουν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, ακόμη κι αν πρόκειται για την υλοποίηση μιας εξαιρετικά αναγκαίας – υπερώριμης μεταρρύθμισης, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, να εξυπηρετούνται δωρεάν στις 94 -μέχρι τώρα- ΤΟΜΥ, σε όλα τα Κέντρα Υγείας και σε συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, οι οποίοι έναντι σταθερής και τακτικής αμοιβής από τον ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνουν να παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ για 20 ώρες κάθε εβδομάδα.

Αυτό ο Κ. Μπαργιώτας το ονομάζει «περιφρόνηση των γιατρών και αδιέξοδο των ασθενών», όταν το προηγούμενο καθεστώς ήταν 200 επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίες περατώνονταν τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα και ο ασθενής υποχρεωνόταν να πληρώνει από την τσέπη του τις επισκέψεις του υπόλοιπου μήνα.

Ας είναι. Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι έχει ήδη περατωθεί ο σχεδιασμός για την προκήρυξη και άλλων 454 θέσεων γιατρών ΕΣΥ πολλών ειδικοτήτων -και εργαστηριακών- στα Κέντρα Υγείας, που ασφαλώς θα αναβαθμίσουν τη στελέχωσή τους και τον σημαντικό ρόλο τους στην ΠΦΥ. Προχωρά και ο διάλογος του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους γιατρούς ειδικοτήτων που θα υπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.

Προχωρά ο διάλογος και με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στοματικής υγείας. Ταυτόχρονα προχωρούν οι κρίσεις για την επιλογή των 520 γιατρών ΕΣΥ που θα στελεχώσουν στα Νοσοκομεία τα Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και ετοιμάζεται μια νέα προκήρυξη βελτίωσης της στελέχωσης του ΕΣΥ.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς και Ομάδα Υγείας (κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό) και η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό αντανακλούν τη στρατηγική στροφή του ΕΣΥ στη πρόληψη των παθήσεων, στην αγωγή και προαγωγή της υγείας, στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, στην κοινωνική επανένταξη των ασθενών, στην ολιστική φροντίδα των ανθρώπων… καθήκοντα πολύτιμα για ένα ΕΣΥ που αναγνωρίζει την υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κι όχι ως εμπόρευμα…

 

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων και συντονιστής ΕΚΕΠΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το άρθρο του δημοσιεύθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου στην εφημερίδα “Αυγή”.