“Επιβραδύνετε, έτσι θα διαρκέσουν περισσότερο οι διακοπές σας…”, του Δημήτρη Μπερτζελέτου

14-08-2018

Πολλές φορές οι διατροφικοί οδηγοί των καλοκαιρινών διακοπών βρίθουν από αισιοδοξία ότι αυτοί που τούς διαβάζουν θα τούς εφαρμόσουν. Επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος, να μερικές ρεαλιστικές -θέλω να πιστεύω-,  διατροφικές οδηγίες ενόψει καλοκαιρινών διακοπών:

  -ένας μίνι προγραμματισμός για ελευθερία..

Είστε σε διακοπές σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή σε γευστικούς παράδεισους σε κάποια ωραία γωνιά της Ελλάδας ή κάνετε διακοπές σε σπίτι φιλόξενων συγγενών («κάτσε να φάμε το μεσημέρι», «το βράδυ θα φτιάξω το αγαπημένο σου ριζότο» κα). Κοιτάξτε.. δε βλάπτει να οργανώσετε την ημέρα σας τουλάχιστον ως προς το μεγάλο γεύμα. Εκτιμήστε ποιο θα είναι το «μεγάλο γεύμα», θα είναι το μεσημέρι ή το βράδυ. Αποφασίστε ότι θα κάνετε ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα, γράψτε το, πείτε το, δηλώστε το στην παρέα, έτσι θα δημιουργήσετε μια ευγενική για τη σιλουέτα σας δέσμευση..

-ξεκινάτε από χαμηλά για να πάτε ψηλά..

Ξεκινήστε το μεγάλο γεύμα της ημέρας με λαχανικά, δροσερή σούπα. Συνεχίστε με κάποια άλιπη πρωτεΐνη (πουλερικά, ψάρι, όσπρια), ώστε να είστε καλά και ήδη σχετικά πλήρεις όταν φθάσετε στα λιπαρά εδέσματα και επιδόρπια..

-3 μπουκιές είναι αρκετές..

Λένε ότι η 1η μπουκιά είναι η καλύτερη γευστικά και αισθητηριακά (Stanford University). Αν θεωρήσουμε ότι η τελευταία είναι το grand finale και ότι οι ενδιάμεσες μπουκιές είναι ίδιες ή ολοένα και φθίνουν στην αίσθηση γεύσης / απόλαυσης, τότε εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα ότι με 3 μπουκιές απολαμβάνουμε πλήρως την εμπειρία κατανάλωσης γλυκού ή επιδορπίου ή του αγαπημένου εδέσματος γενικά..

-το κόλπο με το πιρούνι..

Επειδή ο χρόνος είναι περισσότερος, οι διακοπές είναι μια κατάλληλη περίοδος να κάνετε το κόλπο με το πιρούνι. Αφήστε το πιρούνι κάτω μετά από κάθε μπουκιά. Έτσι επιβραδύνετε, αλλά και απολαμβάνετε καλύτερα. Άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις, ξέρω.. Απλά οι διακοπές προσφέρονται για τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις..

-απλά αφήστε τα μέσα στην τσάντα της θάλασσας..

Η ξηρή τροφή είναι γνωστό ότι αποθηκεύεται και διατηρείται μια χαρά για κάμποσες μέρες, σίγουρα περισσότερες από όσο διαρκούν οι διακοπές σας. Βάλτε μέσα στην τσάντα θαλάσσης αποξηρ. φρούτα, ξηρούς καρπούς σε μικρά τάπερ ή ακόμα σε μικρά κουτιά της μισής παλάμης. Μην τα βγάλετε καθόλου από την τσάντα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, δε χρειάζονται ούτε «άπλωμα», ούτε να βρίσκονται σε διαρκή οπτική επαφή. Να τα έχετε στην τσάντα απλά.. Σίγουρα θα νιώσετε περήφανοι που γλιτώσατε κακές θερμίδες και ορισμένα ευρώ όταν θα έρθει λιγούρα ή πείνα θαλασσινή..

Oι διακοπές αποτελούν μια εξαίρετη περίοδο εκπαίδευσης του εγκεφάλου στην ενσυνείδητη διατροφή..

Πάρτε 3 καλές αναπνοές πριν το γεύμα..

Πείτε στον εαυτό σας «θα φάω αργά», «θα αφήνω το πιρούνι κάτω»..

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας στην καλή μάσηση (15-40 κύκλοι μάσησης η μπουκιά, ανάλογα τη σκληρότητα και τη λιπαρότητα της τροφής)..

Επιβραδύνετε, έτσι θα διαρκέσουν περισσότερο οι διακοπές σας..

 

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd

Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ:
 +30 2710232364  
κινητό:
 +30 6977090049   

email: [email protected]

site: www.dbertzeletos.gr