3 πνιγμοί καθημερινά καταγράφονται από την αρχή του καλοκαιριού στη χώρα

22-08-2018

Καθημερινά, σχεδόν 3 πνιγμοί καταγράφονται στη χώρα μας από την έναρξη του φετινού καλοκαιριού. Συνολικά έχουν καταγραφεί 217 πνιγμοί και δεκάδες ατυχήματα στο νερό, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο θάνατο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, δίνει συμβουλές σε κάθε λουόμενο ώστε να αποφύγει να εκθέσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Δρ Στάθη Αβραμίδη, επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΟΥΔΑ, επ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής, στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλημμελής εκπαίδευση των ναυαγοσωστών είναι ένα από τα θέματα στα οποία οφείλει να εγκύψει η ελληνική πολιτεία.

«Βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου οι ναυαγοσώστες δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη παιδιού, ενώ η εκπαίδευση ή επάρκειά τους στην ανάνηψη ενηλίκων και βρεφών είναι πλημμελής (εξετάζονται με προφορικές ερωτήσεις). Ομοίως, δεν υποχρεούνται να εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση συχνών επειγόντων περιστατικών (πχ διάνοιξη αεραγωγού και ακινητοποίηση ατόμου με σπονδυλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό, επιληψία, κάταγμα, πνιγμονή, διαβήτης, αντικείμενο χωμένο στο σώμα, τσίμπημα από αχινούς και τσούχτρες κτλ). Ομοίως, οι λουτρικοί χώροι στερούνται οριοθέτησης, σηματοδότησης με σαφήνεια, και άρτιου εξοπλισμού. Οι τραυματισμοί στο νερό, με αιχμή του δόρατος τον πνιγμό, θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα προτεραιότητας για την ελληνική πολιτεία» καταλήγει ο κ.Αβραμίδης.

 

 

Οι κανόνες πρόληψης τραυματισμών στο νερό είναι:

  1. Πολλοί παράκτιοι λουτρικοί χώροι δεν διαθέτουν ναυαγοσώστη. Μην στηρίζεις την ασφάλειά σου μόνο σε αυτόν.
  2. Μην απομακρύνεσαι από τα παιδιά σου όταν κολυμπούν.
  3. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.
  4. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ στο νερό. Εγκυμονεί σοβαρή αιτία για τραυματισμό.
  5. Κολύμπα σε μέγιστη απόσταση 50μ και παράλληλα στην ακτή. Ο λουτρικός χώρος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν οφείλει να είναι οριοθετημένος με σημαδούρες για να διαχωρίζει την περιοχή των λουομένων και των μηχανοκίνητων σκαφών.
  6. Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου στο νερό. Μπορεί να θέσεις σε κίνδυνο εσένα, άλλους ή ακόμα και τον ναυαγοσώστη που θα επιχειρήσει να σε σώσει.
  7. Προστατέψου από τον ήλιο. Κάθισε σε σκιερό μέρος, προτίμησε να κολυμπήσεις νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα, κατανάλωσε άφθονο νερό και χυμούς, φόρα μπλούζα με μανίκια και καπέλο με γυαλιά ή αλείψου με αντηλιακό.
  8. Αν κολυμπήσεις σε απόμερη περιοχή, ενημέρωσε κάποιον για τον χρόνο επιστροφής σου.
  9. Αν είσαι Άτομο με Αναπηρία, κολύμπα στα ρηχά. Δεν υπάρχει σαφής εκπαίδευση που να θωρακίζει τον ναυαγοσώστη με γνώσεις για να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό σε ΑμεΑ με νοητική η φυσική αναπηρία.
  10. Απόφυγε βουτιές με το κεφάλι ιδίως σε άγνωστα νερά. Υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πυθμένα και πρόκληση τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.
  11. Απόφυγε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό. Κανείς δεν θέλει να πάθει κάτι δυσάρεστο πηγαίνοντας να κολυμπήσει.
  12. Συμπλήρωσε τη “Δράση Αγωγής Υγείας από Απόσταση” στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό που έφτιαξε το Υπουργείο Υγείας με την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα αποκτήσεις γνώσεις ασφάλειας στο νερό και 8 δωρεάν βεβαιώσεις κατανόησης.