Μυρωδιές: Έτσι προκύπτει η κάθε μια

31-08-2018

Κάθε μυρωδιά είναι φτιαγμένη από ένα μείγμα μορίων που προσδένονται σε πρωτεϊνικούς υποδοχείς στις ρινικές κοιλότητες. Εδώ και χρόνια όμως οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς κάνει κάθε συνδυασμό οσμητικών μορίων να έχει τη μυρωδιά που έχει ή να προβλέψουν από τη δομή της μυρωδιάς αν το μόριο είναι ευχάριστο, δυσάρεστο ή δεν μυρίζει καθόλου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Salk και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο οργάνωσης των μορίων αυτών βάσει του πόσο συχνά συνυπάρχουν φυσικά, δηλαδή στο περιβάλλον που έχει εξελιχθεί η ανθρώπινη όσφρηση. Στη συνέχεια όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Advances χαρτογράφησαν αυτά τα δεδομένα και ανακάλυψαν περιοχές συνδυασμού μυρωδιών που οι άνθρωποι θεωρούν ως πιο ευχάριστες. Και έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι αυτό τους ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση των μυρωδιών αλλά και της γεύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε γίνει και στο παρελθόν απόπειρα ταξινόμησης των οσφρητικών μορίων βάσει της χημικής δομής τους αλλά «τελικά αποδεικνύεται ότι δομές που μοιάζουν πολύ, τελικά μυρίζουν πολύ διαφορετικά», λέει η Δρ Τατιανα Σαρπι, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Salk και συγγραφέας της μελέτης.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ήδη υπάρχοντα στοιχεία για οσφρητικά μόρια που περιέχουν διαφορετικά δείγματα από ντομάτες, φράουλες, μούρα και ούρα τρωκτικών και με τη βοήθεια στατιστικών μοντέλων συνέταξαν τον χάρτη τους ανάλογα με το πόσο συχνά εμφανίζονταν συνδυαστικά στα τέσσερα τεστ δειγμάτων. Τα μόρια που εμφανίζονταν μαζί πιο συχνά τοποθετήθηκαν πιο κοντά μεταξύ τους στον χάρτη.

Με τη στρατηγική αυτή οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα οσφρητικά μόρια μπορούν να τοποθετηθούν σε μια τρισδιάστατη καμπυλωτή επιφάνεια. Αλλά αντί να έχει σφαιροειδή μορφή, όπως η Γη, κατέληξε να μοιάζει περισσότερο με το σχήμα που έχει ένα πατατάκι!

Όταν εξέτασαν πως τα μόρια σχηματίζουν ομάδες επί της επιφάνειας αυτής παρατήρησαν ότι υπήρχαν ευχάριστες και δυσάρεστες κατευθύνσεις, αλλά και κατευθύνσεις που συνάδουν με την οξύτητα ή πόσο εύκολα οι μυρωδιές αναδύονται από τις επιφάνειες.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις βοηθούν στην ευκολότερη δόμηση/ανάπτυξη ευχάριστων οσμών προς χρήση, όπως για παράδειγμα στο τεχνητό περιβάλλον ενός διαστημικού σταθμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η αηδία μας στις μυρωδιές μαρτυρά τις πολιτικές μας πεποιθήσεις