Γιατί να φέρετε φαγητό από το σπίτι αντί να παραγγείλετε σαλάτα delivery!

04-09-2018

Σίγουρα θα έχετε πέσει στην «παγίδα» των υγιεινών επιλογών των deliveries, που υπόσχονται ευκολία, χωρίς τύψεις. Και παρότι συχνά οι ειδικοί της διατροφής προσπαθούν να σας συμβουλεύσουν πως να κάνετε την καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα έτοιμα γεύματα των εστιατορίων, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα σπιτικό γεύμα.

Γυρνώντας στο γραφείο από τις καλοκαιρινές διακοπές, πιθανά βάζετε νέους εργασιακούς στόχους για την επόμενη «ακαδημαϊκή» χρονιά. Σε αυτούς αξίζει να συμπεριλάβετε πως θα αντισταθείτε σθεναρά στην κατά τα λοιπά «υγιεινή σαλάτα», από το κοντινό delivery! Ακολουθούν πέντε ρεαλιστικοί λόγοι για να σας πείσουν να φέρετε το δικό σας μεσημεριανό από το σπίτι.

Λόγος 1ος: Για να ξέρετε ακριβώς τι περιέχει

Ακόμα και μία φαινομενικά υγιεινή και θρεπτική επιλογή ενδέχεται να κρύβει συστατικά που επιβαρύνουν το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για παράδειγμα μία «αθώα» σαλάτα συνοδεύεται συνήθως από πλούσιο dressing, από το οποίο δεν λείπει η ζάχαρη ή τα λιπαρά. Εξαίρεση αποτελούν το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ακόμη και ένα απλό τοστ ενδέχεται να περιέχει καλά λιωμένο βούτυρο, το οποίο το κάνει μεν ακαταμάχητο, αλλά αυξάνει τις θερμίδες και τα «βλαβερά» λιπαρά της διατροφής σας.

Λόγος 2ος: Για να ελέγχετε καλύτερα την ποσότητα

Το φανταζόσασταν ποτέ πως μία έτοιμη σαλάτα μπορεί να είναι ακόμη και 50% μεγαλύτερη από την προτεινόμενη μερίδα σερβιρίσματος; Και επειδή οι περισσότεροι έχουν την τάση να αδειάζουν το πιάτο τους, η δική μας συμβουλή είναι να ετοιμάζετε το φαγητό σας σε ένα μέτριου μεγέθους τάπερ.

Λόγος 3ος: Για μεγαλύτερη ποικιλία

Φαινομενικά οι επιλογές των deliveriesείναι αναρίθμητες. Λίγες όμως από αυτές κατατάσσονται στις υγιεινές λύσεις. Τελικά, περιορίζεστε σε σαλάτες ή σάντουιτς, ενώ με λίγη οργάνωση θα μπορούσατε να απολαύσετε ένα ζουμερό κοτόπουλο, μία σαλάτα με όσπρια και ρύζι , ακόμη και μία λαχταριστή σπιτική πίτσα!

Λόγος 4ος: Για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο

Μία από τις πολυτιμότερες συνήθειες όσων καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους είναι η «δομή» που έχουν στα γεύματά τους. Αυτό σημαίνει πως συνδυάζουν τους υδατάνθρακες με λαχανικά και πρωτεΐνη, με στόχο να γεμίζουν ενέργεια και να χορτάσουν. Δυστυχώς, είναι ελάχιστες οι έτοιμες επιλογές που σας επιτρέπουν να ελέγξετε την αναλογία των συστατικών στο πιάτο σας. Ακόμη, συχνά είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε «συνοδευτικούς» πειρασμούς, όπως το ψωμί ή κάποιο μικρό γλυκό.

Λόγος 5ος: Για να κάνετε οικονομία

Χωρίς πολλά λόγια, εάν βάλετε κάτω τους αριθμούς θα διαπιστώσετε πως για μία σαλάτα ή ένα σάντουιτς και έναν καφέ, ξοδεύετε κάθε ημέρα το λιγότερο 8€. Ακόμα και εάν τρώτε απ’ έξω μόλις δέκα φορές το μήνα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 80€, όσο δηλαδή ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια ή η βενζίνη για αρκετές ημέρες το μήνα. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com