Ιατρικές γνωματεύσεις κρατουμένων στην Ελλάδα: “Case study” αλλά και “success story”

10-09-2018

Εάν δεν είναι case study της διαδικασίας ιατρικών γνωματεύσεων, η υπόθεση απόπειρας αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου,  καταδικασθέντα για την υπόθεση της ENERGA-Hellas Power με πιστοποιητικό αναπηρίας, τότε σίγουρα, είναι ένα ακόμη success story στο χώρο της υγείας, αφού αποτελεί επιβεβαίωση της …ελεύθερης απρόσκοπτης και ίσης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για την οποία συχνά, και δικαίως τελικώς, επαίρεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας.  Από ότι διαφάνηκε με το πιστοποιητικό αναπηρίας του καταδικασθέντα Φλώρου, είναι τόσο …απλές οι διαδικασίες, που ακόμη και ένας κρατούμενος  των φυλακών Κορυδαλλού – όπως και κάθε άλλος πολίτης -, καταφέρνει και  κλείνει τα ραντεβού του με τους δημόσιους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, για να κάνει τις εξετάσεις του, και να πάρει τις γνωματεύσεις που χρειάζεται, χωρίς ταλαιπωρίες και γραφειοκρατίες. Δεν ξέρω αν κλείνει και τα ραντεβού του με τα γνωστά τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ!

Με αυτά και αυτά, ένας πλούσιος, φέρελπις, καλοσπουδαγμένος και καλομαθημένος νέος, ο Αριστείδης Φλώρος που εκτίει ποινή 21 χρόνων για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αποφυλακίστηκε όπως δικαιούνταν, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, αφού σύμφωνα με ιατρική γνωματεύση που προσκόμισε, είναι ανάπηρος πάνω από 65%.

Και αφού βούιξε ο τόπος για τη συγκεκριμένη γνωμάτευση και πλέον σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα δημόσια νοσοκομεία  και τους γιατρούς που υπέγραψαν τις απαραίτητες πλαστές ή μη γνωματεύσεις του συγκεκριμένου κρατουμένου, είναι απορίας άξιο πως τελικά οι ευθύνες, συγκεντρώνονται σε απλούς πανεπιστημιακούς υπότροφους  και  η κοινή γνώμη έχει οδηγηθεί  στην εντελώς λανθασμένη πεποίθηση ότι ένας  φυλακισμένος  που δε νιώθει και πολύ καλά, ή που κάνει ότι δε νιώθει καλά, (ναι, συμβαίνουν και αυτά!),  παίρνει τηλέφωνο ας πούμε, έναν πανεπιστημιακό υπότροφο γιατρό, κλείνει το ραντεβού του,  κατεβαίνει από τον Κορυδαλλό για την εξέταση, και αφού την κάνει, μετά του τηλεφωνεί ο υπότροφος για  να έρθει να την παραλάβει. Λες και δεν υπάρχει καμία νομική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, λες οι διευθύνσεις των κλινικών δεν έχουν καμία υποχρέωση να ελέγχουν  ιατρικά τις γνωματεύσεις – αλλά και να είναι παρόντες στις εξετάσεις, λες και οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν οφείλουν να τσεκάρουν τις υπογραφές, λες και οι αρμόδιες επιτροπές που υπογράφουν τις συγκεκριμένες γνωματεύσεις είναι μόνο για το θεαθήναι.

Γιατί δε λες!

Δε λες, γιατί το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο υπάρχει! Σύμφωνα λοιπόν με τα κιτάπια, το καθεστώς των πανεπιστημιακών υποτρόφων, ορίζει πως καμία ιατρική πράξη δε μπορεί να γίνει από τους πανεπιστημιακούς υπότροφους, χωρίς τη συμμετοχή και την έγκριση των προϊσταμένων τους, που είναι οι καθηγητές, που τους έχουν προσλάβει. Επιπροσθέτως, όταν πρόκειται για κρατούμενο, ακολουθείται η εξής διαδικασία: Υποβάλλεται αίτημα εξέτασης από το νοσοκομείο των φυλακών, και κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ο κρατούμενος έρχεται φρουρούμενος – και στη διάρκεια των εξετάσεων – και φυσικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ακολουθούν την υπηρεσιακή οδό. Δηλ. πολύ απλά, ο γιατρός παίρνει τα αποτελέσματα, γράφει διάγνωση γνωμάτευση κλπ, αυτά τα εξετάζει και τα υπογράφει ο διευθυντής του, και η γραμματεία αφού τσεκάρει τις υπογραφές, τα στέλνει υπηρεσιακά πίσω στο νοσοκομείο των φυλακών.

Και βέβαια  δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα να αποφυλακίζονται κρατούμενοι  με πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, αλλά είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των κρατουμένων που αποφυλακίστηκε τα τελευταία χρόνια λόγω υγείας  γιατί όπως είπα στην αρχή η διαδικασία ιατρικών γνωματεύσεων στην Ελλάδα είναι ένα ενδιαφέρον δημόσιο case study για το πώς μπορείς να μετατρέψεις έναν υγιή κρατούμενο σε ασθενή και ταλαιπωρημένο και εκ τούτου, μόνιμα εξοδούχο από τη φυλακή!

 

Για την ιστορία, ο περί ου ο λόγος κος Φλώρος, τον περασμένο Μάρτιο κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στη απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί, που ανακρινόμενοι προτού οδηγηθούν και αυτοί στη φυλακή, είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ, προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa-Hellas Power, Γιώργο Αντωνόπουλο.

Πρόκειται για τους ίδιους Αλβανούς κακοποιούς που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που ήταν εκ των δικηγόρων του Αριστείδη Φλώρου. Ο συλληφθείς  για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου υπέδειξε τους συμπατριώτες του,  που βρίσκονταν στον Κορυδαλλό για την απόπειρα κατά  του Γιώργου Αντωνόπουλου,  ως εντολείς του ίδιου και του συνεργού του, που διαφεύγει τη σύλληψη , για τον εκφοβισμό που κατέληξε στη δολοφονία του άτυχου Ζαφειρόπουλου, προκειμένου να πληρωθεί το προηγούμενο (ευτυχώς μη εκτελεσμένο), συμβόλαιο θανάτου, του αντίδικου δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.