Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ

12-09-2018

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να καταγράφονται στη χώρα μας! Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τουλάχιστον 45 κωδικοί φαρμάκων έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, 19 από τα νοσοκομεία, 8 εμβόλια από τα οποία το ένα αφορά στον κοκκύτη, και 10 που διακινούνται μέσω ΙΦΕΤ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ και την ενημέρωση των φαρμακευτικών εταιριών που διακινούν τα εν λόγω σκευάσματα, οι ελλείψεις θα συνεχιστούν μέχρι και τον Μάιο του 2019! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δραστικής ουσίας νιφεδιπίνης που χορηγείται ως προφύλαξη και αγωγή χρόνιας στηθάγχης και υπέρτασης και η οποία παρουσιάζει έλλειψη  έως τον Μάιο και γι αυτό προτείνονται εναλλακτικά σκευάσματα με ΑΤC C08CA05. Για κάποια άλλα σκευάσματα τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2019, γίνεται διερεύνηση εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ.

Υπάρχουν μάλιστα σκευάσματα που έχουν …εξαφανιστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και θα παραμείνουν σε έλλειψη μέχρι τέλος του χρόνου. Έλλειψη καταγράφεται σε επίσης σε αντιμικροβιακά κολλύρια, σε σκευάσματα ασβεστίου, σε σκευάσματα για αρρυθμίες, για δυσκοιλιότητα,  σε ανοσοσφαιρίνης , κεφαλοσπορίνες γ γενιάς κ.α.

Αντίστοιχες ελλείψεις καταγράφονται σε εμβόλια, όπως για τον κοκκύτη και  αντιτετανικό. Σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε προϊόντα ΙΦΕΤ, οι πιο συχνοί λόγοι είναι  ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμο στο εξωτερικό», υπάρχει «πρόβλημα παραγωγής»  κλπ.