Αναστάτωση από τα νέα παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες – ΕΟΠΥΥ: Το θέμα έχει διευθετηθεί

14-09-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Μία ακατανόητη ολιγωρία ή/και αδιαφορία εκ μέρους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει οδηγήσει τους φυσικοθεραπευτές της χώρας μας σε απόγνωση και τους ασθενείς στην πιο σκληρή, αλλά και άδικη ταλαιπωρία, καθώς τα παραπεμπτικά τα οποία εκδίδονται… δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ τα παλαιότερα δεν έχουν ισχύ!

Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και ήδη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για βίαιους διαπληκτισμούς μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και ασθενών, ενώ οι λεκτικές προστριβές μεταξύ φυσικοθεραπευτών και ασθενών δίνουν και παίρνουν…

Μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουν εντοπισθεί και έχουν αναφερθεί τόσο στην ΗΔΙΚΑ όσο και στον ΕΟΠΥΥ, είναι τα εξής:

  • Ο τρόπος συνταγογράφησης μέσω του e-ΔΑΠΥ είναι εξαιρετικά δύσχρηστος με αποτέλεσμα να απαιτείται η εισαγωγή στοιχείων όπως ο κωδικός της συνεδρίας φυσικοθεραπείας κλπ.
  • Πριν την έκδοση των συνεδριών απαιτείται η εισαγωγή (υποχρεωτικά) πράξεων φυσικοθεραπείας, κάτι το οποίο αποτελεί ευθεία παραβίασης των Νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν από το 2014. (Ν. 4316/2014) (Συνημμένο).
  • Πριν την έκδοση των συνεδριών φυσικοθεραπείας απαιτείται η εισαγωγή μηνιαίου προσδιορισμού συνεδριών φυσικοθεραπείας με ανώτερο αριθμό 5 ή  6 στις ειδικές περιπτώσεις α, β και γ του άρθρου 14 του ΕΚΠΥ ,κάτι το οποίο, επίσης αποτελεί ευθεία παραβίαση των σχετικών προβλέψεων του ΕΚΠΥ και του κώδικα δεοντολογίας των φυσικοθεραπευτών, καθώς οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας δύναται να εκτελούνται κάθε μέρα και ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
  • Στο νέο εκδιδόμενο παραπεμπτικό ή όπως αναφέρεται γνωμάτευση φυσικοθεραπείας, περιγράφονται οι συνεδρίες ανά μήνα σαν «τεμάχια» λες και αποτελούν εμπορικό προϊόν.
  • Στο νέο παραπεμπτικό δεν υπάρχει πεδίο τόσο για την υπογραφή του ασθενούς όσο και του φυσικοθεραπευτή.
  • Το «νέο» παραπεμπτικό – σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ – αποτελεί και γνωμάτευση φυσικοθεραπείας, κάτι που σημαίνει ότι για τις ειδικές περιπτώσεις α, β και γ του άρθρου 14 του ΕΚΠΥ, δεν απαιτείται επιπλέον χειρόγραφη γνωμάτευση από τον θεράποντα Ιατρό. Οι ελεγκτές ιατροί όμως, δεν έχουν ενημερωθεί με αποτέλεσμα να μην θεωρούν παραπεμπτικά των ειδικών περιπτώσεων, χωρίς την προσκόμιση των ήδη γνωστών χειρόγραφων γνωματεύσεων. Εξαιτίας των παραπάνω ταλαιπωρείται ο ασφαλισμένος.
  •  Το νέο σύστημα συνταγογράφησης περιέχει 19 κωδικούς παθήσεων κατά icd10  από τις χιλιάδες των παθήσεων και τις 3707 κωδικούς παθήσεων που κατέθεσε ο Π.Σ.Φ. στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ορθή συνταγογράφηση του παραπεμπτικού. Για παράδειγμα, ένας ασθενής ο οποίος νοσηλεύτηκε με Α.Ε.Ε (Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο) σε Δημόσιο Νοσοκομείο, εξερχόμενος με παραπομπή για φυσικοθεραπεία,  δεν μπορεί να οριστεί η συγκεκριμένη νόσος από το νέο σύστημα του e-ΔΑΠΥ για να συνταγογραφηθούν συνεδρίες φυσικοθεραπείες, όπως επίσης έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις και σε εκατοντάδες άλλα ορθοπεδικά νοσήματα.

 

ΕΟΠΥΥ: Δεν ήξεραν οι γιατροί πως να συνταγογραφούν τις φυσικοθεραπείες…

 

Κύκλοι της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, με τους οποίους επικοινώνησε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου το healthview.gr, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι “το σχετικό θέμα έχει διευθετηθεί”, ενώ οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι “το όλο πρόβλημα είχε προκληθεί εξαιτίας των γιατρών, οι οποίοι δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο θα πρέπει να συνταγογραφούν εφεξής τις φυσικοθεραπείες στους ασφαλισμένους του Οργανισμού”.