Κάτι… κρύβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας – Ουδεμία επίσημη ενημέρωση για τις (μυστικές) συζητήσεις με το κουαρτέτο

Υπουργείο Υγείας
14-09-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Να πούμε ότι δεν μας παραξενεύει; Να πούμε ότι δεν μας ανησυχεί; Να πούμε ότι δεν μας υποψιάζει;

Είναι μάλλον η πρώτη φορά κατά την οποία η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφεύγει παντελώς να ενημερώσει επισήμως για το περιεχόμενο των συζητήσεών της με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου!

Γνωρίζουμε όλοι ότι η νέα δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βρίσκεται στον “αέρα”, με μόλις 94 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) να έχουν διασπαρεί σε όλη τη χώρα, παρά το σχετικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήθελε το σύνολο των ΤΟΜΥ να λειτουργούν πλήρως από τον… περασμένο Μάιο.

Γνωρίζουμε όλοι ότι αποτελεί επιτακτική μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας η δημιουργία ανεξάρτητου φορέα HTA για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, μία υποχρέωση η οποία έχει πάθει… λάστιχο στα μισά του δρόμου.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το clawback δεν εισπράττεται ουσιαστικά και εν τω συνόλω από τους ιδιώτες παρόχους.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες ότι προτίθεται να θέσει στους εκπροσώπους του κουαρτέτου μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη ριζική αναδιάρθρωση της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα.

Όλα αυτά, ενώ οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου διήρκεσαν, λέγεται, αυτή τη φορά όχι μία, αλλά δύο ημέρες.

Ε, αυτή η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δεήσει ακόμη, το βράδυ της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου, να ενημερώσει για τίποτε σχετικό, και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει ανακοίνωση εκ μέρους των εκπροσώπων του κουαρτέτου για τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, ανακοίνωση στην οποία δεν αναφέρεται τίποτε για την Υγεία!

Να μην μας παραξενέψει η στάση αυτή; Να μη μας υποψιάσει; Να μη μας ανησυχήσει;