Ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση της θεραπείας με εισπενέομενο μονοξείδιο του αζώτου

17-09-2018

Στη κοστολόγηση της θεραπείας με Εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (iNO), προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, «ανοίγοντας» έτσι το δρόμο για την αποζημίωση της θεραπείας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η θεραπεία με εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (iNO) σε νεογνά με παραμένουσα πνευμονική υπέρταση κοστολογείται σε δέκα πέντε (15) ευρώ ανά ώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση, κατά την έξοδο του νεογνού, ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα νεογνολόγο, στην οποία θα αναφέρεται η χορηγούμενη ποσότητα σε ml του εισπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου (iNO) και το σχεδιάγραμμα θεραπείας.

Όπως αναφέρεαι στην κοινή υπουργική απόφαση, «από την εφαρμογή της απόφασης αυτής προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του, οι οποίες υπόκεινται στα καθορισμένα όρια δαπανών του Μ.Π.Δ.Σ.. Το ύψος της εν λόγω επιβάρυνσης δεν δύναται να υπολογιστεί ακριβώς, διότι εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, θα αντισταθμιστεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) ενώ στο δημόσιο τομέα θα βαρύνει τον ΚΑΕ 0673.00».