50 εκατομ. ευρώ για επείγουσες υγειονομικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών

20-09-2018

Πενήντα εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την κατεπείγουσα και άμεση ανάγκη υγειονομικής κάλυψης των χώρων όπου φιλοξενούνται και διαμένουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση για την Ανάθεση Προγράμματος για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, με φορέα υλοποίησης το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η δαπάνη θα καλυφθεί από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και το πρόγραμμα αφορά

α) Παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, λειτουργία συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, συντονισμός εμβολιασμών στον εν λόγω πληθυσμό και εκτίμηση των συνθηκών υγιεινής των χώρων διαμονής των προσφύγων.

Ως παρεμβάσεις δημόσιας υγείας νοούνται οι δράσεις που κρίνονται απαραίτητες για την πρόληψη εμφάνισης λοιμωδών και μη νοσημάτων.

β) Ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος  υγείας, που περιλαμβάνει την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού δομών που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους τομείς της παιδιατρικής, της γυναικολογίας – μαιευτικής, της νοσηλευτικής και της ψυχικής υγείας, τη σύσταση και λειτουργία γραφείου υποδοχής και ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών στις δομές υγείας, την πρόσληψη διασωστών για την ενίσχυση των τομέων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) που έχουν επιβαρυνθεί με διακομιδές λόγω της προσφυγικής κρίσης.

γ) Επιστημονική επίβλεψη και συντονισμό των προγραμμάτων, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου του προγράμματος, την επιστημονική εποπτεία του, τον έλεγχο υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, το συντονισμό και την αντιμετώπιση επειγόντων συμβάντων, την παρακολούθηση κάθε φάσης υλοποίησης, την υλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού, την εκτέλεση διαγωνισμών, την επίβλεψη συστήματος διαχείρισης και τεκμηρίωσης του οικονομικού αντικειμένου, την επικοινωνία με φορείς υγείας, την υλοποίηση ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

δ) Εκπαίδευση του προσωπικού που θα προσληφθεί για τις ανωτέρω δράσεις, αξιολόγηση συνολικά της υλοποίησης του προγράμματος και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και των επιστημονικών ευρημάτων.

Το έργο έχει διάρκεια είκοσι τεσσάρων (24) μηνών με έναρξη ισχύος την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.  Η συνολική εποπτεία της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος ανήκει στο Υπουργείο  Υγείας και στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον οργανισμό και την ανάθεση αρμοδιοτήτων που προβλέπεται στις κανονιστικές πράξεις.