Επιστημονική διημερίδα για τη χειρουργικών των ενδοκρινών αδένων, στη Θεσσαλονίκη

20-09-2018

Επιστημονική διημερίδα με κεντρικό θέμα τις «Επιπλοκές στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων», διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Ε.Ε.Χ.Ε.Α) , στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

 

Κύριο θέμα των εισηγήσεων αποτελούν οι επιπλοκές μετά από μια χειρουργική επέμβαση στους ενδοκρινείς αδένες, οι οποίες είναι μια πραγματικότητα.

 

Ταυτόχρονα, όλοι οι χειρουργοί εξηγούν πως όσο τέλεια κι αν διενεργηθεί μια επέμβαση όσο έμπειρος και ικανός αν είναι ο χειρουργός, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πιθανής επιπλοκής.

Άρα το ζητούμενο είναι να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα και κατάλληλα μέτρα καθώς και οι αναγκαίες προφυλάξεις ώστε να είναι επιτυχής μια επέμβαση. Δηλαδή, είτε να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών είτε να περιοριστεί στο ελάχιστο είτε αν υπάρξουν επιπλοκές, να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να εξαλειφθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις στον άρρωστο.

Την ίδια στιγμή η επιπλοκή με την πιθανή ταλαιπωρία του ασθενούς μπορεί να επισείει και δικαστική εμπλοκή. Για το λόγο αυτό, η Ε.Ε.Χ.Ε.Α. ενέταξε στο πρόγραμμα της διημερίδας ειδικό στρογγυλό τραπέζι με έμπειρους νομικούς για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων και την υποβολή ερωτήσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες, απαντήσεις τις οποίες θα δώσουν οι ειδικοί επί των επιστημονικών θεμάτων, εισηγητές.

 

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ε.Α., Καθηγητής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. και Δ/ντης Γ’ Χειρουργικής του ΑΧΕΠΑ, κος Ισαάκ Κεσίσογλου, αναφερόμενος στις εργασίες της διημερίδας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι επιπλοκές μετά από μία χειρουργική επέμβαση αποτελούν ένα κυρίαρχο ζήτημα για τους χειρουργούς. Σήμερα, τα μετεγχειρητικά επίπεδα αποκατάστασης των ασθενών είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι επιπτώσεις των επιπλοκών, λόγω των συνεχών και αδιάλειπτων ερευνών και κυρίως της εμπειρίας μας, μειώνονται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ωστόσο, οι πιθανές επιπλοκές μετά από μία εγχείριση χαρακτηρίζονται ως «υπαρκτή διάσταση». Γι’ αυτό το λόγο, καθημερινά εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη δυνατή εξάλειψή τους. Ταυτόχρονα όμως, επειδή ελλοχεύει και ο κίνδυνος πιθανών νομικών επιπτώσεων, πρέπει να θωρακίσουμε και να ενημερώσουμε πλήρως τους χειρουργούς για το θέμα, με τους έγκριτους και ειδικούς νομικούς, που θα μιλήσουν στη διημερίδα».

 

Οι εργασίες της διημερίδας, θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Nikopolis Hotel, – Αίθουσα Ballroom A-B, με ημέρα έναρξης την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, στις 20:00 το βράδυ.