«Ο δρόμος του φαρμάκου προς τον ασθενή», συνέντευξη με τον Adrian Draghici MBA – Market Line Manager της GEFCO Group

20-09-2018

Συνέντευξη με τον Adrian Draghici MBAMarket Line Manager της GEFCO Group* για το σημαντικό ρόλο του τομέα των logistics στη δημόσια υγεία, και ειδικότερα στη «κρίσιμη» μεταφορά των φαρμάκων από τις μονάδες παραγωγής τους, μέχρι το σημείο που μπορούν να τα προμηθευτούν με ασφάλεια οι ασθενείς.

Ο τομέας των logistics της φαρμακοβιομηχανίας έχει μεγάλη σημασία καθώς σχετίζεται με τη δημόσια υγεία. Πώς μπορεί κάποιος ασθενής να είναι σίγουρος ότι το φάρμακό του έφτασε στο φαρμακείο ανέπαφο και αποτελεσματικό;

Η GEFCO Greece είναι αφοσιωμένη και σέβεται την door to door μεταφορά, δίνοντας έμφαση στη μεταφορά ελεγχόμενης θερμοκρασίας και στην ακεραιότητα των μεταφερόμενων φαρμάκων, σύμφωνα άλλωστε με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και των πελατών της. Το πρόσφατο πιστοποιητικό GDP (Good Distribution Practices) που αποκτήσαμε από τη Bureau Veritas επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η GEFCO Greece συμμορφώνεται με τις ειδικές απαιτήσεις του φαρμακευτικού κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ποιότητα και η ακεραιότητα των φαρμάκων σε όλη τη διαδικασία οδικών μεταφορών, τηρώντας υψηλά πρότυπα ποιότητας και αυστηρούς κανόνες όπως ορίζονται από την οδηγία της ΕΕ.

Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων που είναι ευαίσθητες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα;

Γενικά, τα φάρμακα αποτελούν ευαίσθητη κατηγορία εμπορεύματος, αφού η ασφάλεια και η ακεραιότητα τέτοιων προϊόντων επηρεάζει άμεσα την υγεία του ανθρώπου. Αν μιλάμε για φορτίο ελεγχόμενο από την θερμοκρασία, τότε η πιο ευαίσθητη κατηγορία είναι η «ψυχρή αλυσίδα» (+ 2 + 8 ° C). Η GEFCO καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις, όσον αφορά τις ικανότητες της σε επίπεδο οδικής μεταφοράς – οι διαδικασίες ασφάλειας και ποιότητας τηρούνται αυστηρά από την εταιρεία μας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, μπορείτε να επισημάνετε τους κύριους τομείς στους οποίους έχουν προχωρήσει τα logistics των φαρμάκων;

Ο φαρμακευτικός τομέας ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αρμόδιες Αρχές για την Υγεία (τοπικές ή / και ευρωπαϊκές). Επομένως, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών logistics πρέπει να προσαρμόζονται στους κανονισμούς και να είναι πάντοτε έτοιμοι να στηρίξουν τους πελάτες τους -παραγωγούς και εισαγωγείς φαρμακευτικών προϊόντων- εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που απαιτούνται. Το πιο επίκαιρο ζήτημα εδώ και μερικά χρόνια είναι το project της σειριοποίησης (serialization), το οποίο τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή το Φεβρουάριο του 2019 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η παραποίηση μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή της σειριοποίησης προϊόντων. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόοδο του φαρμακευτικού τομέα στην καταπολέμηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, καθώς με αυτόν τον τρόπο το φαρμακευτικό προϊόν το οποίο έχει τυπωμένο ένα μοναδικό αναγνωριστικό (UI) μπορεί να εντοπιστεί και να επαληθεύεται η αυθεντικότητά του σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πώς εξασφαλίζει η GEFCO την κατάλληλη παροχή υπηρεσιών logistics στα φάρμακα; Και τι είδους προϊόντα που αφορούν στον κλάδο της Υγείας μεταφέρονται από εσάς;

Η GEFCO Greece αξιολογεί αυστηρά τους συνεργάτες της ,μέσω αυστηρών διαδικασιών ποιότητας, τακτικών συναντήσεων και ελέγχων. Η εταιρία συμμετέχει τακτικά σε εκδηλώσεις που αφορούν στον τομέα της Υγείας και του Life Science (από την οπτική της εφοδιαστικής αλυσίδας) στόχος είναι να μιλήσουμε για τις λύσεις μας και να είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι για τις τάσεις του τομέα. Η GEFCO Greece πραγματοποιεί μεταφορές φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών συσκευών για πελάτες της.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς; Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε φάρμακα υψηλής ποιότητας;

Η αγορά ελέγχεται από εισαγωγείς και τοπικούς διανομείς. Υπάρχουν επίσης τοπικές εγκαταστάσεις παραγωγής με τις οποίες έχουμε συνεργασία προκειμένου να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα στον τομέα της Υγείας. Διασφαλίζουμε τις υπηρεσίες μας με τακτικούς ελέγχους, με την εταιρική συμμετοχή και εμπειρία του ομίλου της GEFCO, με νέο στόλο συνεργατών και με την πολυετή τεχνογνωσία μας στην ελληνική αγορά.

 

 *Πρόσφατα η GEFCO Greece έλαβε πιστοποιητικό GDP (Good Distribution Practices) επιβεβαιώνοντας τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και αυστηρούς κανόνες όπως αυτά ορίζονται από την ΕΕ.