Μύθος ή αλήθεια: Παχαίνουν τα φρούτα;

20-09-2018

Η απάντηση στο ερώτημα για τα φρούτα είναι περισσότερο πολύπλοκη απ’ ότι φαντάζεστε. Ξεκινώντας τη σύντομη αυτή «κουβέντα» θα πρέπει να θυμάστε πως κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει. Η αύξηση του βάρους είναι σχεδόν αποκλειστική συνάρτηση της ενέργειας που οργανισμός προσλαμβάνει και καίει σε βάθος του χρόνου. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε καταναλωθεί χωρίς μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κιλά.

Γιατί είναι απαραίτητα τα φρούτα στη διατροφή

Η κατανάλωση των φρούτων έχει συσχετισθεί με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.Αυτό οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως συστατικά των φρούτων ενδέχεται να ρυθμίζουν μονοπάτια του μεταβολισμού που ελέγχουν την αποθήκευση ενέργειας και λίπους στο σώμα. Φυσικά, η κατανάλωση φρούτων χαρίζει στον οργανισμό μοναδικά διατροφικά στοιχεία, βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη φύση.

Γιατί τα φρούτα ενδέχεται να παχαίνουν

Οι ειδικοί της διατροφής προτείνουν την κατανάλωση περίπου τριών μερίδων φρούτων την ημέρα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μεσαίο μήλο, μισή μπανάνα, δύο βερίκοκα και δεκαπέντε ρόγες σταφύλι. Πολλοί πιστεύουν πως η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα είναι εκείνη που τα μετατρέπει σε παχυντικές επιλογές. Παρότι τα σάκχαρα των φρούτων μεταβολίζονται με παρόμοιο τρόπο με εκείνα της επιτραπέζιας ζάχαρης, το «πακέτο» είναι που κάνει τα πρώτα να διαφέρουν. Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες των φρούτων επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων πετυχαίνοντας ταυτόχρονα δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η αύξηση του κορεσμού και η αποφυγή κατανάλωσης λιγότερο υγιεινών επιλογών, και ο δεύτερος είναι o αποτελεσματικότερος έλεγχος μεταβολικών παραγόντων, όπως η γνωστή ορμόνη ινσουλίνη. Οι μόνες μελέτες που έχουν καταφέρει να συσχετίζουν την κατανάλωση φρούτων με το αυξημένο βάρος αφορούν:

  • Την κατανάλωση χυμού φρούτων σε παιδιά.
  • Την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων στα πλαίσια άλλων λιγότερο ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών.

Κλείνοντας την απάντηση στο συχνό αυτό διατροφικό ερώτημα, θυμηθείτε πως δεν σας παχαίνουν τα φρούτα, αλλά το σύνολο των διατροφικών συνηθειών που υιοθετείτε στην καθημερινότητά σας. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Satya P. Sharma Hea J. Chung Hyeon J. Kim and Seong T. Hong. Paradoxical Effects of Fruit on Obesity. Nutrients. 2016 Oct; 8(10): 633.