7 στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ της υποδοχής προσφύγων σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα

24-09-2018

Επτά στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ της υποδοχής προσφύγων, και περισσότεροι από εννέα στους 10 αποδοκιμάζουν τη διαχείριση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραπάνω τάση καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες  σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew Research Center που παρουσίασε το πρακτορείο Reuters.

Πιο αναλυτικά, σε Ελλάδα και Ιταλία τις δύο βασικές πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων: στην Ελλάδα υπέρ τάσσεται το 69% (και κατά το 27%) και στην Ιταλία το 56% (κατά, το 32%).

Αντίστοιχα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 80% των ενηλίκων στην Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία συμφωνούν με τη φιλοξενία προσφύγων οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τον πόλεμο. Υψηλά είναι επίσης τα ποσοστά στη Γαλλία (79%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (74%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, η ευρωπαϊκή χώρα με το μικρότερο ποσοστό αποδοχής είναι η Ουγγαρία (32%). Ακολουθεί η Πολωνία όπου σχεδόν ένας στους δύο (49%) δέχεται να φιλοξενήσει η χώρα του πρόσφυγες.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση η Ε.Ε., η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 92% των Ελλήνων, το 78% των Ιταλών και το 66% των Γερμανών και των Βρετανών αποδοκίμασαν τη διαχείριση του θέματος από την ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό επιδοκιμασίας καταγράφεται στην Ολλανδία (37%), αν και στη χώρα αυτή η πλειοψηφία (58%) επίσης αποδοκιμάζει την πολιτική των Βρυξελλών.