Clean Eating: Αυτή είναι η νέα τάση στη διατροφή!

24-09-2018

Clean eatingή καθαρή διατροφή στα Ελληνικά, ονομάζεται η νέα τάση που αγαπούν οι bloggersυγείας, οι Instagram influencers, αλλά και οι ίδιοι οι διαιτολόγοι. Ας ξεκινήσουμε επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για μία ακόμη δίαιτα που έτυχε να ακολουθεί κάποιος celebrityστο Hollywood.Το cleaneatingμετατρέπει τις διατροφικές επιλογές σε τρόπο ζωής, βοηθώντας σας να έχετε τον έλεγχο του σώματός σας. Υγεία, ευεξία, ισορροπημένο βάρος και καλύτερος ύπνος είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που προσφέρει η «καθαρή» διατροφή.

Εάν λοιπόν ψάχνετε τον τρόπο για να αγαπήσετε ξανά το σώμα σας, οι τέσσερις βασικές αρχές του cleaneatingθα σας δείξουν το δρόμο!

Καταναλώστε «αληθινά» τρόφιμα

Σε ελεύθερη μετάφραση η συμβουλή αυτή σας παροτρύνει να δώσετε έμφαση σε φρέσκα τρόφιμα, τα οποία έχουν υποστεί όσο το δυνατόν μικρότερη βιομηχανική επεξεργασία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους, τα όσπρια, αλλά και τα «αγαπημένα» των διαιτολόγων φρούτα και λαχανικά. Την ίδια στιγμή αντισταθείτε στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένας τρόπος για να ξεχωρίσετε τα τελευταία είναι να θυμάστε πως συνήθως πωλούνται συσκευασμένα, και στην ετικέτα τους θα βρείτε συστατικά που μόνο οι επιστήμονες της διατροφής γνωρίζουν!

Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά

Στη ίδια λογική,δοκιμάστε συνταγές με απλά υλικά.Τα πολλά υλικά δεν είναι πάντα κριτήριο μεγαλύτερης νοστιμιάς! Σε κάθε σας γεύμα κάντε απλούς συνδυασμούς φροντίζοντας να ισορροπείτε ανάμεσα σε υδατάνθρακες ολικής άλεσης για ενέργεια, φυτική και σπανιότερα ζωική πρωτεΐνη και φυσικά λαχανικά για τις φυτικές ίνες και όλα τα άλλα συστατικά τους. Τα σπιτικά γεύματα θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο αυτό!

Διατροφή που σας κάνει ευτυχισμένους

Θυμηθείτε πως το cleaneatingαποτελεί κίνητρο για να αγαπήσετε το σώμα σας ξανά. «Ακούστε» τα μηνύματα που σας στέλνει ο οργανισμός σας και αποφύγετε τις λαίμαργες επιλογές. Για παράδειγμα, υπάρχουν στιγμές που έχετε πραγματικά ανάγκη για ένα μικρό γλυκό ή μερικά κριτσανιστά αλατισμένα τσιπς. Μην αγνοήσετε την επιθυμία σας αυτή, αλλά αποφύγετε να την μετατρέψετε σε καθημερινή συνήθεια. Ακόμη, διακόψτε το γεύμα σας πριν αισθανθείτε υπέρμετρο κορεσμό και μην παρασύρεστε από τους γύρω σας.

«Καθαρός» τρόπος ζωής

«Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά», λέει η λαϊκή Ελληνική ρύση. Clean eatingδεν σημαίνει χορτοφαγία, ούτε ωμοφαγία, αλλά δραστική αλλαγή στην καθημερινότητα. Οι επιλογές σας θα γίνουν σταδιακά ενσυνείδητες, είτε πρόκειται για τη φυσική δραστηριότητα, είτε για τον ύπνο και το ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνετε στο περιβάλλον.

To clean eatingήρθε για να μείνει, καθώς η ισορροπημένη διατροφή αποκτά επιτέλους trendyόνομα και γίνεται η νέα τάση!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com