Σαρωτικούς έλεγχους σε όλους τους παρόχους συμπληρωμάτων διατροφής αποφάσισε ο ΕΟΠΥΥ

26-09-2018

Σαρωτικούς ελέγχους στους παρόχους συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, ιατροτεχνολογικού υλικού,  ανοιχτής περίθαλψης (διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπεία καθώς και στα φαρμακεία, με τη χρήση της στατιστικής μεθοδολογίας, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε την Τρίτη στη Διαύγεια, «ο πίνακας/λίστα των προς έλεγχο παρόχων να μπορεί να εξάγεται/επικαιροποιείται σε εξαμηνιαία βάση από εξουσιοδοτημένους από το Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) ελεγκτές της υπηρεσίας».

Στην ίδια απόφαση περιγράφεται η στατιστική μεθοδολογία για κάθε συμβεβλημένο με τον Οργανισμό πάροχο, ανάλογα κάθε φορά με την ομοιογένεια του δείγματος που επιτυγχάνεται. Όπως αναφέρεται, τα δεδομένα προς ανάλυση είναι:

 Ο εκτελών τη γνωμάτευση συμβεβλημένος πάροχος με στοιχεία κωδικού εγκατάστασης, ΑΦΜ και επωνυμίας.

 Η κατηγορία σύμβασης στην οποία ανήκει ο πάροχος

 Η κατηγορία/υποκατηγορία κλειστού προϋπολογισμού (clawback) στην οποία ανήκει.

 Ο Νομός στον οποίο βρίσκεται ο εκτελών.

 Το πλήθος των εκτελέσεων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

 Η ποσότητα των χορηγούμενων ειδών.

 Η δαπάνη που προκλήθηκε (προ rebate).

 Το πλήθος των μοναδικών ασθενών (ΑΜΚΑ) που έλαβαν τα σκευάσματα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Η δαπάνη του 1ου, 2ου και 3ου σε συνταγογράφηση γιατρού που εκτελέστηκαν από κάθε πάροχο.

 Το ποσοστό της δαπάνης του 1ου, 2ου και 3ου γιατρού σε συνταγογράφηση έναντι του συνόλου.

Με τη νέα διαδικασία ελέγχου, σύμφωνα με πληροφορίες του Health view, έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις που διερευνούνται για παραβατική συμπεριφορά. Για παράδειγμα εντοπίστηκε  εκτέλεση συνταγών μεγάλης δαπάνης σε δύο συγκεκριμένα φαρμακεία του νομού Αττικής από ιατρούς που εδρεύουν σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση.  Αλλά και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συνταγών από συγκεκριμένους ιατρούς (κυρίως Γενικής Ιατρικής) να εκτελούνται σε συγκεκριμένα φαρμακεία κυρίως στην περιφέρεια και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε συνεπωνυμία. Εντοπίστηκε δε περίπτωση, φαρμακείου της Βόρειας Ελλάδας όπου εκτελείται μεγάλος αριθμός συνταγών με σκευάσματα  για Αλωπεκία. Τα σκευάσματα αυτά είναι υψηλού κόστους, συγκεκριμένης εταιρίας κι έχουν συνταγογραφηθεί όλα από τον ίδιο δερματολόγο  με ιατρεία στη Νησιωτική Ελλάδα.

Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα που αφορούν σε διαγνωστικά εργαστήρια , όπου για παράδειγμα εντοπίστηκε πάροχος στην Αττική και δαπάνη περίπου 205.000 ευρώ ο οποίος  εκτέλεσε παραπεμπτικά από ένα  μόνο γιατρό αξίας 160.000ευρώ.