Εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας

27-09-2018

Εισοδηματικά κριτήρια για την διαμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αποζημίωση φαρμάκων, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η έκπτωση στη συμμετοχή – σήμερα είναι 0%, 10%, 25%- θα γίνεται με βάση τη χρονιότητα της πάθησης, την ηλικιακή ομάδα και το οικονομικό status των πολιτών.

Διευκρίνισε ότι είναι ήδη σε επεξεργασία η σχετική πρόταση, εκτιμώντας ότι το μέτρο θα αφορά σε πρώτη φάση τους συνταξιούχους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό, για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο θα πρέπει να αναζητηθούν τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, για να μην επιβαρυνθεί το κράτος ή η φαρμακοβιομηχανία (μέσω του clawback).

Σημειώνεται ότι σήμερα η επιβάρυνση των πολιτών (συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων) ανέρχεται σε 1,8 δις και σε 1,1 δις.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το φάρμακο με θέματα ημερήσιας διάταξης:

α) Ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατόπιν αιτήματός του, για σημαντικά τρέχοντα θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική πολιτική.

β) Συζήτηση επί της αξιοποίησης των Υπομνημάτων των φορέων.

γ) Συζήτηση και απόφαση αναφορικά με τις θεματικές ενότητες με βάση τις οποίες θα οργανωθεί και θα εξελιχθεί το έργο της Επιτροπής.