“Λουκέτο” στο Ωνάσειο από τους εργαζόμενους στο Καρδιολογικό Κέντρο

28-09-2018

«Λουκέτο» στο Ωνάσειο έβαλαν χθες – ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της νέας πτέρυγας του Ω.Ε.ΜΕ.Κ. Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και του Ωνασείου παίδων – οι εργαζόμενοι στο Καρδιολογικό Κέντρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, «διαχρονικά έχουμε ταχθεί υπέρ της επέκτασης του νοσοκομείου και της λειτουργίας ενός πρότυπου ιατρικού Κέντρου διεθνούς κύρους και της συνέχισης της παροχής υψηλών υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες».

Ωστόσο – σημειώνει- με μία και μόνο διάταξη, συμπεριληφθείσα σε παράρτημα και χωρίς οι εργαζόμενοι να ερωτηθούν ή να ενημερωθούν καταργεί κάθε δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων του ΩΚΚ.

Η κυβέρνηση που διατείνεται ότι προωθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πανηγυρίζει για την επανεκκίνηση των ΣΣΕ έρχεται να καταργήσει τη συλλογική αυτονομία που είχε αναπτυχθεί στον εργασιακό μας χώρο, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει αυτή την παραβατικότητα και το σύνολο των εργαζομένων του ΩΚΚ θα σταθεί απέναντι σε αυτού του είδους τις τακτικές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει  Δωρεά μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) και του Ελληνικού Δημοσίου. Αντικείμενο της δωρεάς, ύψους 70 εκατ. ευρώ είναι η κατασκευή νέας πτέρυγας του ΩΚΚ, ο πλήρης εξοπλισμός της νέας πτέρυγας, η επιλεκτική ανακατασκευή μεμονωμένων δωματίων και χώρων του υφιστάμενου αυτόνομου κτιρίου του ΩΚΚ που επηρεάζονται άμεσα από την προσθήκη της νέας πτέρυγας, η ανανέωση μέρους του εξοπλισμού του υφιστάμενου κτιρίου του ΩΚΚ, η δημιουργία πρόσθετων υπόγειων θέσεων στάθμευσης και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, η ίδρυση και ο εξοπλισμός του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, η δημιουργία ελικοδρομίου για την επείγουσα μεταφορά ασθενών και μοσχευμάτων, η σύσταση και λειτουργία σύγχρονης και πλήρως ανανεωμένης παιδιατρικής κλινικής εξειδικευμένης στην παιδική καρδιολογία και καρδιοχειρουργική.

Το Ωνάσειο θα λειτουργεί ως καρδιολογικό, καρδιοχειρουργικό και μεταμοσχευτικό «κέντρο αριστείας» και αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχοντας υπηρεσίες στους παραπάνω τομείς σε ενήλικες και παιδιά.