Novartis Hellas: “Νέο” πρόσωπο – κλειδί εξετάζουν (;) οι εισαγγελείς διαφθοράς

30-09-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

«Ένα νέο πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση Novartis φαίνεται να ερευνούν τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί, αλλά κι οι πράκτορες του FBI που ασχολούνται με το μεγάλο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας. Πρόκειται για στέλεχος του υπουργείου Υγείας την περίοδο 2011-2012, που ήταν πρώην σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και συγγενής παλιού υψηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Υγείας, με την οποία επανέρχεται για πολλοστή φορά στην πολύκροτη υπόθεση, ζητώντας νέα στοιχεία και πληροφορίες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, σημειώνει πως αυτός ο πρώην κρατικός υπάλληλος (σ.σ.: η “φωτογραφία” του από τον Νίκο Νικολόπουλο παραπέμπει στον Μ.Ν., αλλά τώρα έφθασαν οι εισαγγελείς διαφθοράς σε αυτό το πρόσωπο; Μεγάλη απορία…) «εμφανίζεται ως ένας από τους  κύριους συντάκτες του ειδικού μαθηματικού τύπου προσδιορισμού – προ πενταετίας περίπου – της τιμής πώλησης των φαρμάκων στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα ήταν μία από τις τρεις χώρες αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σήμαινε υψηλότερες για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές».

Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει ότι «παρ’ ότι ο τζίρος της Novartis στην Ελλάδα ήταν μόλις το 0,35% των παγκόσμιων πωλήσεών της (341 εκατ. ευρώ το 2015), εν τούτοις θεωρείται (η Ελλάδα) χώρα «κριτήριο» για τις κλινικές μελέτες αλλά και για την τιμή πώλησης του φαρμάκου, κάτι που επηρεάζει και άλλες, περίπου 30-40, χώρες».

Κατόπιν αυτών, ο κ.. Νικολόπουλος ζητάει να πληροφορηθεί, ποιος και με ποιο σκεπτικό εισηγήθηκε στα τέλη του 2010 και εν συνεχεία από ποιους αποφασίσθηκε το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Τιμών Φαρμάκων, της Διεύθυνσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου (υπουργείο Ανάπτυξης) να υπαχθεί στο Υπουργείο Υγείας;

Επίσης, ζητάει να κατατεθεί η εισήγηση της υπουργικής απόφασης του 2012 για τη «διαδικασία εφαρμογής συστήματος τιμών αναφοράς για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων», αλλά και ποιος συνέταξε τον ειδικό μαθηματικό τύπο και με ποιους ακόμα συνεργάστηκε για να τον ολοκληρώσει.

(UPD): Μπερδεμένα τα στοιχεία του Νικολόπουλου…

Πάντως, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τα στοιχεία, τα οποία δίνει στην παρέμβασή του ο ανεξάρτητος βουλευτής, είναι… κάπως μπερδεμένα, εντοπίζονται ανακρίβειες, με αποτέλεσμα να οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι ο Νίκος Νικολόπουλος παρενέβη με την ως άνω αναφορά του μάλλον για λόγους δημοσιότητας και μόνον, καθώς και για να παραμένει διαρκώς αρεστός στην Εξουσία…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα περιμένουμε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να προσέλθει στη Βουλή για να διευκρινίσει, πιθανώς, τις ως άνω καραμπινάτες αστοχίες του ανεξάρτητου βουλευτή, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ασφαλώς…

Τέλος, σημειώνεται ότι, όλως περιέργως, ο ανεξάρτητος βουλευτής δεν μας… αποκαλύπτει την ημερομηνία, κατά την οποία κατέθεσε την ως άνω απίθανη αναφορά του στη Βουλή ούτε διένειμε αντίγραφο της αναφοράς του στους δημοσιογράφους, όπως παγίως συνηθίζεται!