Στα “κάγκελα” οι γιατροί του ΠΕΔΥ για την κακοσχεδιασμένη μεταρρύθμιση στη ΠΦΥ

05-10-2018

«Ρολά» έχουν κατεβάσει από χθες για 48 ώρες οι γιατροί των μονάδων Υγείας (ΠΕΔΥ), δηλαδή των πρώην πολυιατρείων του ΙΚΑ, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία «για να μην αφήσουμε να διαλυθεί η Δημόσια Περίθαλψη, να μην καταρρεύσουν τα Πολυιατρεία και να προστατεύσουμε το δικαίωμα των κατοίκων της χώρας μας στην αξιοπρεπή πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, οι γιατροί κατηγορούν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για ενέργειες και αποφάσεις που αποδυναμώνουν δραματικά την ΠΦΥ, με την πρόχειρη εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού να αποδεικνύεται καταλύτης στο σύστημα της ΠΦΥ.

Διαμαρτύρονται μάλιστα για την παράνομη απόφαση του υπουργείου Υγείας να υποχρεώσει τους ιατρούς να μετατραπούν σε οικογενειακούς. «Ο κακός σχεδιασμός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προχωράει. Έτσι το Υπουργείο με παράνομο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Επίσης εκφράζει την ανίθεσή της για το λεγόμενο gatekeeping, «που ουσιαστικά εμποδίζει την απ’ ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς». Και σημειώνει πως «το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα, χωρίς να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, ανακοίνωσε αυθαίρετα την παράταση της λειτουργίας των Μονάδων μέχρι τις 9.00μμ, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αναβάθμιση των εργαστηρίων και με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων και προσωπικού, χωρίς φύλαξη».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με θεσμοθέτηση του οικογενειακοί ιατρού, προς το παρόν έχει αποτύχει. Ο αριθμός των ιατρών στο σύστημα παραμένει πολύη χαμηλός: μόλις 220 που υπηρετούν στις 96 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και 465 που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτούς το υπουργείο προσθέτει και τους 2.350 γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τις άλλες μονάδες της ΠΦΥ και οι οποίοι «βαφτίστηκαν» οικογενειακοί γιατροί.