ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μετά από παρέμβαση του Ανδρέα Ξανθού, φαίνεται να απομακρύνεται η αποβολή για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

05-10-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, μετά από κατεπείγουσα παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο κλιμάκιο των κορυφαίων στελεχών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), όλες οι ενδείξεις αφήνουν να διαφανεί ότι απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο να αναγγελθεί και επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα στον ΕΕΣ η αποβολή του από τους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρόεδρος του ΕΕΣ Νικόλαος Οικονομόπουλος έχει ήδη συμφωνήσει να φέρει εντός δεκαημέρου σε πέρας όλες τις σχετικές συμφωνίες, τις οποίες διατηρεί ο ΕΕΣ με τη Διεθνή Ομοσπονδία και το υπουργείο Υγείας, δηλαδή να φέρει σε πέρας εντός δεκαημέρου ότι… δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών!

Προκειμένου, μάλιστα, ο Ανδρέας Ξανθός να παρέμβει υπέρ του ΕΕΣ στο υψηλό κλιμάκιο στελεχών της Διεθνούς Ομοσπονδίας έλαβε την ρητή υπόσχεση από τον Νικόλαο Οικονομόπουλο για κάποιες αλλαγές στις διατάξεις του… “νέου” καταστατικού της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται η προσθήκη καταστατικής πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση κατά την οποίαν ο ΕΕΣ αναστείλει για οποιονδήποτε λόγο τις δραστηριότητές του, τότε όλη η περιουσία του μεταβιβάζεται στο ελληνικό Δημόσιο…

Σημειώνεται, όμως, ότι η Διεθνής Ομοσπονδία ζητεί από τον ΕΕΣ να προχωρήσει σε πραγματική αναθεώρηση του καταστατικού του, ενώ το “νέο” καταστατικό, το οποίο έχει αποστείλει ο Νικόλαος Οικονομόπουλος στο υπουργείο Υγείας, και μάλιστα χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τα πρακτικά των επίμαχων συνεδριάσεων στον ΕΕΣ, αποτελεί σχεδόν αντίγραφο του καταστατικού του ΕΕΣ του… 1965!

Αισθητή η παρουσία και η φωνή των εργαζομένων 

Την ίδια στιγμή, με την ισχυρή παρουσία μεγάλης ομάδας εργαζομένων του ΕΕΣ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΔΣ του ΕΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης, οι εργαζόμενοι κατέστησαν ως υπεύθυνους τον ίδιο τον Νικόλαο Οικονομόπουλο και τα μέλη του ΚΔΣ του ΕΕΣ για το ενδεχόμενο να αποβληθεί η οργάνωση από την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου και τους κάλεσαν να αναλάβουν, έστω ακόμη και αυτήν την ύστατη ώρα, τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μία τέτοια καταστροφική και ντροπιαστική για τον ΕΕΣ και τη χώρα μας εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι ο ΕΕΣ οφείλει ήδη μισθούς 2,5 μηνών στους περίπου 450 εργαζομένους της οργάνωσης, δηλαδή τους οφείλει ήδη χρηματικό ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ…

Το χαμένο κύρος του κ. προέδρου…

Είναι προφανές, πλέον, το γεγονός ότι έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος, το οποίο διάθετε ο Νικόλαος Οικονομόπουλος στο πλαίσιο του ΕΕΣ, καθώς είναι εκείνος ο οποίος έφερε δραματικά τη μεγάλη και πολύπαθη αυτή ανθρωπιστική οργάνωση της χώρας μας όχι μόνο στα… μανταλάκια, αλλά, κυρίως, στο άκρο του γκρεμού!

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας (ΔΟΕΣ) εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου την εξής… ανακοίνωση – χρησμό:

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) ολοκλήρωσε την επίσκεψη αξιολόγησης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η επιτροπή θα υποβάλει την έκθεσή της την επόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΣ στη Γενεύη.

Η έκθεσή της θα επικεντρωθεί στην πρόοδο που έχει σημειώσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σχετικά με το σχέδιο δράσης που είχε συμφωνηθεί με την ΔΟΕΣ. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου δράσης, ο Ερυθρός Σταυρός δεσμεύτηκε:

  • Να προχωρήσει σε αναθεώρηση του καταστατικού του
  • Να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία για την διεύρυνση της εκλογικής του βάσης
  • Να καλέσει γενική συνέλευση, πριν από τις 15 Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να διεξαγάγει εκλογές για νέο διοικητικό συμβούλιο και να εγκρίνει το αναθεωρημένο καταστατικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΣ θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε καθεστώς αναστολής μετά την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί πρώτα στον Ερυθρό Σταυρό και  στις Ελληνικές Αρχές.

Η ΔΟΕΣ δεν είναι σε θέση να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες αυτή τη στιγμή”.

Η συνέχεια επί της οθόνης…