Novartis Hellas: Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Ελένη Ράϊκου για δημοσίευμα εναντίον του συζύγου της

06-10-2018

Όλες τις νόμιμες διαδικασίες θα ακολουθήσει η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόντρα», που κυκλοφορεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου με τίτλο «Ο σύζυγος της Ράικου στο σκάνδαλο», και εμφανίζει το σύζυγό της, στρατιωτικό γιατρό στο επάγγελμα, να έχει σχέση με την υπόθεση της εταιρείας Νovartis Hellas.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, το χρηματικό ποσό το οποίο φέρεται να βρέθηκε σε λογαριασμό αφορά 1.000 ευρώ, που δόθηκαν από τη Νovartis για ομαδική ερευνητική εργασία που έλαβε χώρα το 2009.

Το ποσό αυτό εμβάστηκε σε λογαριασμό, που για τυπικούς λόγους τηρεί από κοινού με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καταβολή έγινε άπαξ και από τότε ουδεμία άλλη σχέση έχει με την εταιρεία, ενώ δεν συνταγογραφεί φάρμακα της εταιρείας αυτής.

Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ελένη Ράικου αναμένεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Παραίτηση για τη Novartis

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, η Ελένη Ράϊκου, πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,  και επί μακρόν προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2017, καταγγέλλοντας πως ουσιαστικά επιχειρείται να παρεμποδιστεί η έρευνά της για τη Novartis.

Συγκεκριμένα τότε με μία πολυσέλιδη αναφορά, είχε καταγγείλει πως μόλις η ίδια και οι επίκουροι εισαγγελείς βρέθηκαν μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο (με την αποκάλυψη λογαριασμού που τροφοδοτούσε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και άγνωστο ακόμη πόσους και ποιους άλλους), ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας  «αποκάλυψε» την αναφορά ανακρίτριας με την οποία κατηγορεί την κυρία Ράϊκου ότι έχει αποκρύψει στοιχεία στις δικογραφίες του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου.

Η εισαγγελική λειτουργός υπέβαλλε τότε την παραίτησή της, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» στον βωμό συμφερόντων που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη συγκάλυψη της έρευνας και την ακύρωση του έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Και καταλήγει η κυρία Ράϊκου:

«Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε «Ιφιγένεια» στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας. Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας «έστησαν» μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου».

Απαλλαγή και έφεση

Σύμφωνα πάντα με το dikastiko.gr, για την εν λόγω αναφορά πάντως το πειθαρχικό απάλλαξε την εισαγγελέα Εφετών Ελ. Ράϊκου αλλά προ ημερών, με την ανάληψη των καθηκόντων του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Μιχ. Καλογήρου άσκησε έφεση κατά της απόφασης.