Χωρίς αναπνοή – και σφυγμό; – παρέλαβε το ΕΚΑΒ τον Ζαχαρία Κωστόπουλο! – Νέα ερωτήματα…

09-10-2018

Όπως αποκάλυψε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου ο ραδιοφωνικός σταθμός “Στο Κόκκινο”, είναι σαφές από το Δελτίο του ασθενοφόρου (ΦΩΤΟ) ότι ο Ζακ Κωστόπουλος παρελήφθη χωρίς αναπνοή και με απώλεια συνείδησης. Δυσανάγνωστα είναι τα σημεία που αναφέρονται στο σφυγμό και την αρτηριακή του πίεση, με τα στοιχεία να προσομοιάζουν με μουτζουρωμένα μηδενικά.

Η αναφορά SPO2, που καταγράφει τον κορεσμό του οξυγόνου, είναι 0% , κάτι που όπως εξήγησαν γιατροί δεν αντιστοιχεί σε κανονική τιμή και πιθανότατα σημαίνει ότι το οξύμετρο δεν μπόρεσε να μετρήσει τίποτα, γεγονός που συγκλίνει ότι ο Ζακ δεν είχε σφυγμό. Ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί ότι ήταν ήδη νεκρός, είναι ότι κατά τη μεταφορά του δεν του έβαλαν οξυγόνο.

Σε κάθε περίπτωση, δε μπορεί και τυπικά να σταθεί οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι υπήρχε λόγος μεταφοράς του ασθενή με χειροπέδες, αφού σε αυτή την κατάσταση δε συνιστούσε απειλή για κανέναν.

Ακόμα και στο εγχειρίδιο της αστυνομίας «Αστυνομική δεοντολογία και βέλτιστες πρακτικές αστυνομικών ενεργειών»  αναφέρεται ότι «αν ένας κρατούμενος είναι αρκετά άρρωστος ή τραυματισμένος, ώστε να είναι αχρηστευμένος, ίσως δεν κριθεί απαραίτητη η χρήση περιοριστικών μέσων».

Ως προς τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν οι διασώστες, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Πάνος Παπανικολάου, σημείωνει μιλώντας Στο Κόκκινο: «Αν οι διασώστες του ΕΚΑΒ είχαν εικόνα ότι ο Κωστόπουλος ήταν νεκρός, θα έπρεπε να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες, γιατί η μεταφορά νεκρού δεμένου συνιστά περιύβριση νεκρού. Αν από την άλλη ο ασθενής ήταν ημιθανής, θα έπρεπε να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες για να κάνουν προσπάθειες ανάνηψης».

Πέραν των στοιχείων που αναφέρονται στο Δελτίο Ασθενοφόρου, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι:

– Η αναφορά σε κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα ότι είδε άνδρα του ΕΚΑΒ να κάνει κίνηση σαν να παίρνει σφυγμό και να απομακρύνεται, χωρίς να παρέχει πρώτες βοήθειες.

– Η αναφορά σε κατάθεση άλλου αυτόπτη μάρτυρα ότι είδε έναν άνθρωπο (τον Ζακ Κωστόπουλο) προφανώς νεκρό, καθώς και ότι το ασθενοφόρο ήρθε και έφυγε χωρίς αναμμένο φάρο.

– Το ότι δεν έγινε κάποια προσπάθεια ανάνηψης του Ζακ μπριν μπει στο ασθενοφόρο, αντίθετα έχουμε δει σε πλάνα να είναι δεμένος πάνω στο φορείο σε πλάγια θέση και έτσι να μεταφέρεται μέσα στο ασθενοφόρο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συγκλίνουν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ήδη νεκρός όταν μπήκε στο ασθενοφόρο. Όπως τονίζει Στο Κόκκινο ο κ.Παπανικολάου της ΟΕΝΓΕ, «το να μεταφέρεται ένας νεκρός, ή ημιθανής, δεμένος στο ασθενοφόρο είναι από μόνο του πάρα πολύ σοβαρό».

Παραμένει το ερώτημα, αν ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν δεμένος και όταν έφτασε στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς που τον παρέλαβαν να βεβαιώνουν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ήδη νεκρός.

Καταγγελίες των υγειονομικών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει ήδη προχωρήσει σε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού», απαιτώντας την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Τη «βαθειά ανησυχία τους για την εκκωφαντική σιωπή από πλευράς του ΕΚΑΒ για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την ημέρα», έχουν εκφράσει με κείμενό τους και 89 Υγειονομικοί, απαιτώντας «την άμεση ενημέρωση από πλευράς του ΕΚΑΒ, δημόσια, με κάθε λεπτομέρεια». Ζητούν μάλιστα απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

«-Σε τί πεδίο βρέθηκαν οι διασώστες

-Ζούσε ή όχι το θύμα κατά τη διάρκεια της αρχικής εκτίμησης

-Ποιός ανέλαβε τη σταθεροποίηση και μεταφορά του πολυτραυματία με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

-Ποιός ο ρόλος της αστυνομίας την ώρα της διάσωσης»