Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Καταπέλτης η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη θέση σε αναστολή – Κατετέθη μομφή κατά του Νικόλαου Οικονομόπουλου

Του Βασίλη Βενιζέλου

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, απόγευμα:

Κατετέθη μόλις στο πρωτόκολλο του ΕΕΣ πρόταση μομφής κατά του Νικόλαου Οικονομόπουλου, την οποία υπογράφουν, σύμφωνα με πληροφορίες του healthview.gr, δεκαέξι (16) από τα 25 μέλη του ΚΦΣ της οργάνωσης.

 

Καταπέλτης κατά της διοίκησης και του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Νικόλαου Οικονομόπουλου είναι η γραπτή δήλωση και η ανακοίνωση εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου, οι οποίες αφορούν την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την θέση του ΕΕΣ σε αναστολή από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, λόγω των όρων, την εκπλήρωση των οποίων ζητεί η Διεθνής Ομοσπονδία, ιδιαιτέρως εκείνον ο οποίος ορίζει την ημέρα της πραγματοποίησης νέας γενικής συνέλευσης της οργάνωσης…

Παρά το γεγονός ότι ο Νικόλαος Οικονομόπουλος επεχείρησε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα πολύωρης συνεδρίασης του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, να πείσει τα μέλη του ΚΔΣ της οργάνωσης ότι ο ΕΕΣ μπορεί να συνεχίσει την ίδια πορεία, χωρίς να αλλάξουν ριζικά πολλά κακώς κείμενα, η Διεθνής Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι, τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο ΕΕΣ τίθεται σε αναστολή, εάν δεν εκπληρώσει τους τρεις γνωστούς στόχους:

  • Κατάρτιση νέου καταστατικού,
  • Εγγραφή ικανού αριθμού νέων μελών στην οργάνωση και κατάργηση του καθεστώτος του δόκιμου μέλους, και
  • Πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018 – και νέων εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΕΕΣ.

Το κλίμα στον ΕΕΣ παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένο, τόσο που, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΔΣ του ΕΕΣ, το απόγευμα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου, υπήρξε ακόμη και πρωτοβουλία μελών του ΚΔΣ να κατατεθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου πρότασης μομφής κατά του Νικόλαου Οικονομόπουλου, πρωτοβουλία, όμως, η οποία δεν έχει εκδηλωθεί ανοιχτά ακόμη.

 

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας

 

Όσον αφορά την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, αυτή αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων  Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) αποφάσισε σήμερα να θέσει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε καθεστώς αναστολής. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής απόφασης προσδιορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2019, στην περίπτωση που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα θέματα που σχετίζονται με την διακυβέρνηση της οργάνωσης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η ΔΟΕΣ θα δρομολογήσει ένα μεταβατικό σχέδιο δράσης για τους επόμενους τρεις μήνες προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες προς τις ευάλωτες ομάδες δεν θα επηρεαστούν.

Ειδικότερα, η απόφαση αυτή απορρέει από την αποτυχία ολοκλήρωσης ενός μακροχρόνιου σχεδίου ανάκαμψης τα τελευταία 10 χρόνια. Οι τρεις όροι του σχεδίου δράσης που είχε προτείνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το οποίο είχε αποδεχθεί η ΔΟΕΣ τον Οκτώβριο του 2017 πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως:

  • Πλήρης αναθεώρηση του καταστατικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο χρονολογείται από το 1965.
  • Διεξαγωγή εκστρατείας για την προσέλκυση νέων μελών και την διεύρυνση της εκλογικής βάσης του Ερυθρού Σταυρού.
  • Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, πριν από τις 15 Οκτωβρίου 2018, για τη διεξαγωγή εκλογών για νέο Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το νέο καταστατικό του ΕΕΣ.

Ανακοινώνοντας την απόφαση σχετικά με την αναστολή, ο Πρόεδρος της ΔΟΕΣ, Francesco Rocca, δήλωσε:

“Αυτή δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη “ελαφρά τη καρδία”. Ωστόσο, μετά από πολυάριθμες υποστηρικτικές πρωτοβουλίες την τελευταία δεκαετία θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο Ελληνικός  Ερυθρός Σταυρός  θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Συλλόγου  σύμφωνα με τα πρότυπα του Κινήματος μας.

“Θέλω να τονίσω ότι η δέσμευση της ΔΟΕΣ προς τον Ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βασίζονται στην βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού παραμένει απόλυτη. Η ΔΟΕΣ θα εργαστεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι η απόφαση αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υποστήριξη που παρέχει ο Ερυθρός Σταυρός σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

“Επαναλαμβάνω την ακλόνητη δέσμευσή και την αμέριστη υποστήριξη μου στους γενναίους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού τους οποίους θα συνεχίσω να συνοδεύω στο ανθρωπιστικό τους ταξίδι” δήλωσε ο κ. Rocca.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι, εκτός και αν σημειωθεί πρόοδος, την 1η Ιανουαρίου 2019, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα χάσει τα δικαιώματά του ως μέλος της ΔΟΕΣ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του να εκπροσωπείται και να συμμετέχει στα διαφορετικά όργανα της ΔΟΕΣ, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης.

Η ΔΟΕΣ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για ανανέωση και δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η ΔΟΕΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με το συμφωνηθέν σχέδιο δράσης και θα συνεχίσει την άριστη συνεργασία της με τις Ελληνικές αρχές όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ΔΟΕΣ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εθελοντές και το προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ενθαρρύνει τους εθελοντές και τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού να παραμείνουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια ανανέωσης του Εθνικού τους Συλλόγου».

 

In this article