Σάκης Παπαδόπουλος: Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να πάει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 – Να φύγει ο Καμμένος από το Άμυνας

13-10-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

«Πυρά» για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ εκτόξευσε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Σάκης Παπαδόπουλος εκτίμησε, μάλιστα, ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2019. «Δεν μπορούμε με την πολιτική των ΑΝΕΛ και μετά το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένα ζήτημα χοντροκομμένο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για πολιτική συμμαχιών και με το Δανέλλη και με τον Κατσίκη. «Όταν καταγγέλλουμε τη Ν.Δ. για εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα και του συνεταίρου», κατέληξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάκης Παπαδόπουλος ανήκει στην εσωτερικά “αντιπολιτευόμενη” τάση του ΣΥΡΙΖΑ, στους “53+”, μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Λίγες ώρες μετά την αναφορά του στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, ότι Καμμένος και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πάνε μαζί μέχρι τον Οκτώβριο, ο Σάκης Παπαδόπουλος έριξε νέα «βόμβα».

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, κάλεσε εμμέσως τον πρωθυπουργό να διώξει τον Πάνο Καμμένο από το υπουργείο Αμυνας.

«Θα ήταν έντιμο και για εκείνον και για μας να φύγει από το υπουργείο Αμυνας. Δεν γίνεται να διαφωνεί ο υπουργός Αμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών. Θεωρώ ότι θα ήταν ένα σενάριο τίμιο  να φύγει από την κυβέρνηση. Μπορεί να στηρίζει την κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα που θέλει, για την κάθαρση, για την οικονομία, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τις μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε και να έχει την διαφορετική του άποψη γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είναι δικαίωμα του, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να είναι υπουργός Αμυνας».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος θα μπορούσε να διαλέξει ένα άλλο υπουργείο προκειμένου να μην ανακατεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τον επέκρινε για τις επιθέσεις του κατά του Νίκου Κοτζιά.

«Θα μπορούσε να διαλέξει ένα άλλο υπουργείο και να μην ανακατεύεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με αυτό τον τρόπο. Είναι η προσωπική μου άποψη, ο πρωθυπουργός καθορίζει τους υπουργούς του αλλά αν επιμένει ότι μαζί μας θέλει να συνεχίσει με ζητήματα που προτάσσει και για τα οποία έκανε και μία συμφωνία με τον πρωθυπουργό θα πρέπει να φύγει από το υπουργείο Αμυνας. Συνεχίζει να ανακατεύεται στα ζητήματα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής. Πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον Νίκο Κοτζιά και τώρα του επιτίθεται με ένα τρόπο ο όποιος δεν συνάδει με την συντροφικότητα που πρέπει να υπάρχει στην κυβέρνηση μας».

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εφόσον κλιμακωθεί η σύγκρουση με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους βουλευτές προκειμένου να συνεχίσει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή ως κυβέρνηση και κατηγόρησε τον κ. Καμμένο για φανατικό ατλαντισμό που ενοχλεί τα αριστερά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε σε μια εποχή που χρειάζονται καθαρές λύσεις, καθαρές σχέσεις, καθαρή πολιτική συμμαχιών. Πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ το τι ρόλο θέλουν να παίξουν στο επόμενο διάστημα. Αν θεωρούν ότι το πρωτεύον είναι η συμφωνία των Σκοπίων είναι φανερή η ασυμβατότητα μας μαζί τους. Μια νέα κυβερνητική συμμαχία θα πρέπει να αναζητηθεί εάν κορυφωθεί η σύγκρουση στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Όταν η ασυμβατότητα χαρακτήρων και προθέσεων θα πάρει εκρηκτικό χαρακτήρα πρέπει η συνεργασία να λυθεί.

Περιμένουμε να έρθει από τις ΗΠΑ να να προσδιορίσει το τι ακριβώς  πρότεινε για την εξωτερική μας πολιτική. Γιατί είναι υπουργός Αμυνας και έχει μπει στα χωράφια της εξωτερικής πολιτικής που εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να είναι πολυδιάστατη. Εβγαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν ατλαντισμό περίεργο για μας, είναι υπουργός Αμυνας μιας κυβέρνησης η οποία η κυρία πολιτική δύναμη είναι ένα κόμμα της αριστεράς και τα δικά μας αντανακλαστικά απέναντι σε αυτόν τον φανατικό ατλαντισμό είναι διαφορετικά από τα δικά του. Όταν ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πάει στη Μόσχα και να συναντήσει την ηγεσία της Ρωσίας δεν μπορούν να μπαίνουν ζητήματα συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας, τότε τι πάει να κάνει ο πρωθυπουργός εκεί;».

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τα όσα ακούστηκαν χθες στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Καμμένο, όπου ο Νίκος Φίλης τον χαρακτήρισε Ελληνα Σαλβίνι και Όρμπαν. «Μπορεί για τον Πάνο Καμμένο να μην είναι βρισιές το “Σαλβίνι” και “Όρμπαν”, μπορεί να ονειρεύεται να γίνει για την Ελλάδα κάτι σαν τον Σαλβίνι αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα».