Έρχονται αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο

17-10-2018

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον επανακαθορισμό του ύψους και του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο.  Ήδη η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα, κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πόρισμα για την επανεξέταση των 93.000 δικαιούχων αλλά και τον επαναπροσδιορισμό του ύψους του επιδόματος που σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 150 ευρώ το μήνα.

Αύριο μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η “Καθημερινή”, το πόρισμα περιλαμβάνει επτά κριτήρια που αφορούν την ένταξη του εργαζομένου σε βλαπτικούς παράγοντες ως εξής:

  1. Φυσικούς, όπως θόρυβος, δονήσεις, ακτινοβολίες, ακραίες υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.
  2. Χημικούς, όπως ερεθιστικούς, τοξικούς, καρκινογόνους, μεταλλαξιγόνους, διαβρωτικούς ή και εκρηκτικούς παράγοντες.
  3. Βιολογικούς παράγοντες.
  4. Εργονομικούς, όπως η χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων, εργασία πάνω από το ύψος των ώμων και βαριά σωματική εργασία.
  5. Μηχανολογικούς/ηλεκτρολογικούς παράγοντες καθώς και σε εργασία σε βλαπτική ειδικά περιβάλλοντα, όπως η εργασία σε περιβάλλον με μηχανήματα σε κινητά μέρη, η εργασία σε περιβάλλον επηρεαζόμενο από ύπαρξη ρεύματος υψηλής τάσης, η εργασία σε ύψος, σε βάθος, η υποθαλάσσια εργασία, η εργασία σε περιορισμένο χώρο καθώς και η εργασία εκτός στεγασμένου χώρου καθόλη τη διάρκεια του ωραρίου.
  6. Οργανωτικούς παράγοντες που αφορούν κυρίως την εργασία σε 24ωρες βάρδιες σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το δημόσιο (με νυχτερινό ωράριο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με συμπερίληψη παροχής εργασίας τουλάχιστον 5 ωρών μεταξύ 10μ.μ. μέχρι 6 π.μ.
  7. Ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως το εργασιακό στρες που απορρέει από την εντατικοποίηση εργασίας και η συνεχής και εντατική εργασία υπό ψυχοσωματική φόρτιση, οφειλόμενα στο είδος της εργασίας.