Από πείνα υποφέρει ένας στους εννέα ανθρώπους στον πλανήτη

18-10-2018

Από χρόνια πείνα υποφέρει ένα στα 9 άτομα στον πλανήτη, όταν το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια!  Αν  και ο πλανήτης παράγει αρκετή τροφή για όλους, 821 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Το 60% του πληθυσμού που υποφέρουν από πείνα είναι γυναίκες και το 70% του πληθυσμού που υποφέρει από φτώχεια διαμένει σε αγροτικές περιοχές και εξαρτάται από τη γεωργία. Μάλιστα, το 45% των βρεφικών θανάτων σχετίζονται με τον υποσιτισμό ενώ μειωμένη ανάπτυξη εμφανίζουν 151 εκ. παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και πολλές χώρες βιώνουν το διπλό βάρος της πείνας και της παχυσαρκίας. 1,9 δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι και 672 εκ. από αυτούς είναι παχύσαρκοι. 3,4 εκ άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της υπερβαρότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο υποσιτισμός κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 3,5 τρις δολάρια το χρόνο. Για να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης, το 2050 θα πρέπει  να παράγεται περίπου 50% περισσότερη τροφή σε σχέση με το 2012.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Επισιτισμού – Διατροφής  (World  Food  Day)_16 Οκτωβρίου 2018,  με θέμα  «Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας. Είναι εφικτό να έχουμε ένας κόσμο με μηδενική πείνα (ZeroHunger) έως το 2030

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Διατροφής εορτάζει τη δημιουργία του Οργανισμού Τροφίμων  και  Γεωργίας  των  Ηνωμένων  Εθνών (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO ) στις 16 Οκτωβρίου 1945 στο Κεμπέκ του Καναδά.

Για το έτος 2018, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού – Διατροφής είναι: «Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας. Είναι εφικτό να έχουμε ένας κόσμο με μηδενική πείνα (ZeroHunger) έως το 2030». Στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής – Επισιτισμού, ο FAO δίνει πρακτικές οδηγίες προς τους πολίτες, όπως

 περιορισμό της σπατάλης τροφίμων,

 υιοθέτηση  υγιεινών  διατροφικών  συνηθειών  με  κατανάλωση  ποικιλίας φρέσκων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και περιορισμό της κατανάλωσης  κρέατος,

 ανάγνωση διατροφικών ετικετών και αναγνώριση μη υγιεινών στοιχείων όπως τα trans λιπαρά οξέα,

 περιορισμό  κατανάλωσης  επεξεργασμένων  τροφίμων  και  τροφίμων  με πρόσθετα σάκχαρα,

 προστασία  του  περιβάλλοντος,  ανακύκλωση  συσκευασιών  και  αποφυγή χρήσης πλαστικών συσκευασιών τροφίμων,

 προτίμηση  στην  κατανάλωση  προϊόντων    που  παράγονται  από  τοπικούς παραγωγούς.

Η υιοθέτηση περισσότερο υγιεινών διατροφικών συνηθειών και ενός βιώσιμου τρόπου ζωής είναι σημαντικά για την επίτευξη του στόχου μηδενικής πείνας. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ασφαλές μέλλον στη διατροφή μας.