Προειδοποίηση ΕΟΦ: Ολοένα και αυξάνει η λίστα των επικίνδυνων σκευασμάτων που διακινούνται μέσω ιντερνετ

19-10-2018

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κυκλοφορία μέσω διαδικτύου ακατάλληλων και επικίνδυνων προϊόντων με τη σχετική λίστα να αυξάνει καθημερινά. Ήδη στη λίστα προστέθηκαν δύο νέα προϊόντα. Συγκεκριμένα, ο ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος “FLEXAPLUS”.

Το συγκεκριμένο προϊόν διακινείται μέσω διαδικτύου και, ενώ, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην εξωτερική του συσκευασία, χαρακτηρίζεται ως συμπλήρωμα διατροφής, παρουσιάζεται ως “φάρμακο για την υγεία των αρθρώσεων”.

Πρόκειται για προϊόν άγνωστης προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, γεγονός που το καθιστά δυνητικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια Αρχή της Δανίας, ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση τoυ προϊόντος ΄΄IDOL SLIM COFFEE΄΄. Το συγκεκριμένο προϊόν κατασχέθηκε στη Δανία, όπου και ελέγχθηκε εργαστηριακά, ενώ είναι πιθανό να έχει διακινηθεί μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για μη εγκεκριμένο προϊόν, που προωθείται για την απώλεια βάρος και περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, (CHMP-ΕΜΑ), η σχέση οφέλους-κινδύνου δεν είναι θετική. Συνεπώς, η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του χρήστη.

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.