Δραματική ανοιχτή επιστολή του συλλόγου εργαζομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τη διοίκηση – Όλη η επιστολή

25-10-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με μία οξεία και δραματική ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) αντεπιτίθεται την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΕΕΣ, με αφορμή την διαπιστούμενη αβελτηρία του συνόλου της διοίκησης του ΕΕΣ, όσον αφορά τις αυστηρές υποδείξεις, στις οποίες έχει προβεί για τη συμμόρφωση του ΕΕΣ η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ).

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου η έκτακτη συνεδρίαση των μελών του ΚΔΣ του ΕΕΣ, προκειμένου να ενσωματώσουν (;) τις παρατηρήσεις της ΔΟΕΣ επί του σχεδίου καταστατικού της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η ανοιχτή επιστολή του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΕΕΣ έχει ως εξής:

“Κύριοι, όπως καλύτερα από όλους εμάς γνωρίζετε, έχει ληφθεί απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Ε.Ε.Σ., από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Ο λόγος είναι ότι όλοι εσείς, δεν έχετε μέχρι σήμερα εφαρμόσει και πράξει τα όσα έχουν ζητηθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία, για την αλλαγή και εναρμόνιση του Καταστατικού με τα διεθνή πρότυπα της ΔΟΕΣ και ακολούθως εκλογή νέου ΔΣ με το νέο καταστατικό. Όλα αυτά σας ήταν απολύτως γνωστά κατά τις αρχαιρεσίες του Ιουνίου του 2018, όταν και θέσατε υποψηφιότητα για να εκλεγείτε μέλη του ΚΔΣ του ΕΕΣ.

Προωθείτε για ψήφιση ένα καταστατικό, το οποίο έχει επιφέρει δεκασέλιδο κείμενο διορθώσεων – συστάσεων από την επιτροπή καταστατικού της ομοσπονδίας, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την εναρμόνιση του καταστατικού. Όλα αυτά προκαλούν προβληματισμό, ανησυχία, το δε γεγονός ότι δεν έχετε πράξει/υλοποιήσει μέχρι σήμερα τα παραπάνω, σας καθιστά απολύτως υπεύθυνους για την απόφαση της αναστολής λειτουργίας του Ε.Ε.Σ., η οποία θέτει σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον των 430 εργαζομένων του ΕΕΣ και τη διαβίωση των οικογενειών τους.

Να τονίσουμε δε, ότι δεν υπάρχει στο καταστατικό σας καμία απολύτως μέριμνα ή πρόβλεψη για τους εργαζόμενους, από μέρους σας, σε περίπτωση διάλυσης του σωματείου. Λυπηρό γεγονός επίσης είναι ότι η συμπεριφορά της Διοίκησής σας είναι εντελώς απαξιωτική προς τους εργαζόμενους, δεν έχετε προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση για τα όσα μέχρι στιγμής συμβαίνουν στον ΕΕΣ και τι προτίθεστε να κάνετε, για να ανατρέψετε την αδιέξοδη κατάσταση που εσείς έχετε δημιουργήσει με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας.

Καμία απάντηση δεν λάβαμε στα έγγραφα μας, σχετικά με τον προγραμματισμό της μισθοδοσίας μας, αλλά και τις συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου που έχουν συναφθεί από τις 8-6-2018, που αναλάβατε, έως σήμερα και το αντίστοιχο μισθοδοτικό κόστος αυτών, την περίοδο δηλαδή που οι εργαζόμενοι είμαστε απλήρωτοι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις σας, για κανονικότητα και πληρωμή κάθε μήνα. Πέραν των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών μας, έχετε θέσει σε κίνδυνο και τις θέσεις εργασίας μας με την αναστολή λειτουργίας του ΕΕΣ και το υπόλοιπο του εργασιακού μας βίου.

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας και βαραίνει όλους εσάς συλλογικά και ατομικά, αν οδηγήσετε τελικά τον Οργανισμό σε κλείσιμο και ουσιαστική διάλυση.

Σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την διασφάλιση και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, την αποπληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας”.