Γνωρίστε καλύτερα τις γλυκοπατάτες!

26-10-2018

Οι γλυκοπατάτες είναι μακρινός συγγενής της κλασσικής «καφέ», αγαπημένης πατάτας. Παρότι δεν είναι μία από τις συνηθισμένες επιλογές των Ελλήνων, μπορείτε πλέον να τις βρείτε ολόκληρες ή κομμένες σε μικρότερα κομμάτια στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Σε τι υπερτερούν οι γλυκοπατάτες;

Πολλοί θεωρούν πως οι γλυκοπατάτες είναι ανώτερες θρεπτικά από τις κλασσικές πατάτες για τους παρακάτω λόγους.

  • Φουλ της βιταμίνης Α,η οποία έχει ρόλο «πασπαρτού» σε πολλά σημεία του σώματος. Ξεκινώντας από τα μάτια, μέχρι το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Πορτοκαλί υπερ- ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται σε μία ομάδα συστατικών με το όνομα καροτενοειδή. Τα τελευταία προστατεύουν το δέρμα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν αντιοξειδωτική «υπερδύναμη». Τα καροτενοειδή βοηθούν το σώμα σας να παράξει ακόμη περισσότερη βιταμίνη Α!
  • Λίγη ακόμα βιταμίνη Cπαίρνετε από τις γλυκοπατάτες, καλύπτοντας το ένα τέταρτο των καθημερινών σας αναγκών.
  • Δομικά υλικά για τα οστά,και πιο συγκεκριμένα συνδυασμό ασβεστίου, μαγνησίου και μαγγανίου.
  • Φυτικές ίνες για πάντα,ακόμα και στις γλυκοπατάτες! Οι φυτικές ίνες είναι εκείνες που κινητοποιούν το έντερο, ενώ η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την καλύτερη διαχείριση πληθώρας μεταβολικών καταστάσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι γλυκοπατάτες είναι οι «αγαπημένες» πατάτες των ειδικών υγείας. Η θρεπτική τους αξία, σε συνδυασμό με ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, φαίνεται πως βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, των επιπέδων ζαχάρου και χοληστερόλης. Την ίδια στιγμή απενοχοποιώντας την «κλασσική» εκδοχή της πατάτας, η οποία είναι χαμηλότερη σε φυσικά σάκχαρα, αλλά πλουσιότερη σε κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Οι γλυκοπατάτες στην κουζίνα

Ο τρόπος μαγειρέματός τους δεν διαφέρει κατά πολύ από εκείνο που έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε. Μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε το φθινοπωρινό αυτό λαχανικό είναι:

  • Ετοιμάστε το πιο εντυπωσιακό πουρέ, που ταιριάζει εξαιρετικά στο Κυριακάτικο κρεατοφαγικό τραπέζι.
  • Σε άλλη εκδοχή του πουρέ, χρησιμοποιείστε τον στη γέμιση για τάρτες.
  • Μπείτε στον πειρασμό να «πειράξετε» παραδοσιακές συνταγές και δώστε πορτοκαλί χρώμα στο μπριάμ.
  • Κόψτε σε μικρά μπαστουνάκια, ξεφλουδίζωντας ή και όχι, πασπαλίστε με ελαιόλαδο και μυρωδικά και ψήστε στο φούρνο.
  • Κόψτε σε μικρά κυβάκια, βράστε ελαφρώς και αναμίξτε σε σαλάτα κινόα ή ρυζιού.
  • Σε συνταγές για κέικ, αντικαταστήστε μέρος από το αλεύρι με πουρέ γλυκοπατάτας για να δώσετε μία πιο ζουμερή υφή.

Θυμηθείτε πως όσα περισσότερα λαχανικά έχετε στη διατροφή σας, τόσο καλύτερα καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά εξασφαλίζοντας υγεία και ευεξία στον οργανισμό σας!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]