Σε “ανακούφιση” ελπίζουν οι φαρμακευτικές από τη νέα τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων

30-10-2018

Νέα φαρμακευτική τιμολογιακή πολιτική σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Όπως αποκάλυψε το Healthview το υπουργείο προωθεί αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του rebate και clawback, θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει ένα νέο μοντέλο υπολογισμού του clawback, με μεγαλύτερη βαρύτητα να δίδεται στο μερίδιο αγοράς της εταιρείας (κατά 70%) και στο μερίδιο ανάπτυξης (κατά 30%).  Σήμερα, η αναλογία είναι 70% και 10% αντίστοιχα.  Αναμένεται μάλιστα αλλαγή και στο πολυώνυμο με το οποίο γίνεται ο υπολογισμός του clawback, με τρόπο που θα οδηγήσει σε οικονομική ανακούφιση κυρίως στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες.

Αλλαγές αναμένονται και στον υπολογισμό του rebate, το οποίο αναμένεται να μειωθεί (ως ποσοστό) ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η σταδιακή κατάργηση του 25% που αφορά τα νέα προϊόντα.

Όσον αφορά τη τιμολόγηση, η Αριστοτέλους φαίνεται ότι επιθυμεί η βάση υπολογισμού να περιλαμβάνει τις χώρες της Ευρωζώνης, και θα γίνεται με βάσει τη χαμηλότερη τιμή και όχι το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών που ισχύει σήμερα.