ΣΥΡΙΖΑ: Υπομονή και λιγότερο άγχος για το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία! – Το χρονοδιάγραμμα της δημοσιοποίησης του πορίσματος

01-11-2018

«Περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος» συστήνουν το πρωί της Πέμπτης 1 Νοεμβρίου πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία.

Σε επικοινωνία που είχαν με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν σχετικά με την εξεταστική για την Υγεία, ότι τμήμα του πορίσματος που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», θα δοθεί από την πλειοψηφία στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής το πρωί της Δευτέρας και εν συνεχεία θα συζητηθεί στην πρώτη από τις τέσσερις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής (μία για κάθε υπόθεση).

«Όσο για τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, συστήνουμε περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Πότε θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα 

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν τα τέσσερα κύρια κεφάλαια του πορίσματος για τα σκάνδαλα στην Υγεία και η Ολομέλεια θα αποφασίσει εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για περαιτέρω ενέργειες όπως η Προανακριτική, είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.

Θύμισε ότι από την ίδια διαδικασία για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, το πόρισμα εστάλη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέκυψαν 26 δικογραφίες, λέγοντας χαρακτηριστικά «έτσι κάπως θα γίνει και τώρα».

«Το πόρισμα έχει «τεμαχιστεί» σε τέσσερα κυρίως κεφάλαια για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και ουσίας, να φωτιστεί καλύτερα κάθε πλευρά, αποφασίσαμε να το δίνουμε σταδιακά και στους συναδέλφους της Επιτροπής και -μοιραία- στη δημοσιότητα», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα της δημοσιοποίησης:

– ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, την Δευτέρα το πρωί
– ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, αργότερα την επόμενη εβδομάδα
– ΚΕΕΛΠΝΟ και ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ αντίστοιχα την μεθεπόμενη εβδομάδα

Όπως θύμισε, «είμαστε υποχρεωμένοι από την προθεσμία στις 20-21 Νοεμβρίου να δώσουμε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής», ο οποίος θα το φέρει στην Ολομέλεια και «τα κόμματα αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν. Υπάρχει, εφόσον αποφασιστεί, η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις».

Θύμισε επίσης ότι στην αντίστοιχη διαδικασία για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ τα πορίσματα εστάλησαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συγκροτήθηκαν 26 δικογραφίες, για τους ταμίες των κομμάτων και μεγάλες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 10 τέθηκαν στο αρχείο αλλά για τις άλλες 16 είναι σε εξέλιξη η διερεύνησή τους.

«Έτσι κάπως θα γίνει και τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλωμενάκης.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο χαρακτήρισε το μέρος του πορίσματος που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ «υπερβολικά σοβαρό, με διαστάσεις που διαφαίνονταν από την αρχή … Μετά από 18 μήνες συνεχών συζητήσεων και εξαντλητικών εξετάσεων, έχουμε φτάσει σε συμπεράσματα, που νομίζω έχει βγάλει και το κοινό που παρακολουθούσε. Αυτά καταδεικνύονται … από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής … για τις ευθύνες πάσης φύσεως παντός προσώπου».