Κίνητρα για το νέο σύστημα παραπομπών των ασθενών μέσω οικογενειακών γιατρών

06-11-2018

Κίνητρα για το νέο σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού ιατρού θέτει το υπουργείο Υγείας. Αυτό προβλέπι η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη νέα συλλογική σύμβαση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι συμβεβλημένοι γιατροί ειδικοτήτων (πλην παιδιάτρων, γενικών γιατρών και παθολόγων που πλέον αναλαμβάνουν ρόλο οικογενειακού ιατρού) θα αμοίβονται περισσότερο από τον ΕΟΠΥΥ για τις επισκέψεις ασφαλισμένων όταν αυτές προκύπτουν από παραπομπή οικογενειακού, έναντι των επισκέψεων άνευ παραπομπής. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι ιατροί ειδικοτήτων να προτρέπουν τους πολίτες να απευθύνονται πρώτα στον οικογενειακό ιατρό.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη νέα συλλογική σύμβαση, περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα να εισέλθουν στο σύστημα και νέοι ιατροί ειδικοτήτων, καθώς και αποζημίωση των ιατρών ανά επίσκεψη. Επίσης το υπουργείο προτείνει τον καθορισμό ειδικής ετήσιας αποζημίωσης στους συνεργαζόμενους γιατρούς για την παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών.